Ex -Yu

Cerar sa pozicije premijera ide na mjesto šefa diplomatije

Cerar sa pozicije premijera ide na mjesto šefa diplomatije
Foto: Ilustracija | Cerar sa pozicije premijera ide na mjesto šefa diplomatije

LJUBLJANA - Slovenački tehnički premijer Miro Cerar, čija se stranka zajedno s ostale dvije stranke iz njegove bivše koalicije pridružila peterostranačkoj novoj vladajućoj koaliciji Marjana Šareca, izjavio je da mjesto predsjednika vlade napušta bez gorčine.

"S premijerskog položaja odlazim vrlo smireno jer nam je u vrijeme našeg mandata uspjelo da izvučemo Sloveniju iz krize i podignemo nivo političke kulture", kazao je Cerar u izjavi za novinare, pojašnjavajući odnose u novoj koaliciji koju će voditi novoizabrani mandatar Marjan Šarec.

"Ne odlazim s dosadašnje pozicije s imalo gorčine i shvaćam da je izborni rezultat takav da na to mjesto mora doći neko drugi", rekao je Cerar, potvrdivši da je u novoj vladi za članove njegove Stranke modernog centra (SMC) dogovoreno da preuzme četvrtinu ministarskih mjesta, pri čemu će Cerar biti Šarčev ministar inostranih poslova.

Definitivna raspodjela ministarskih pozicija i položaja državnih sekretara u ministarstvima biće poznata iduće nedjelje, ali su pozicije šefova stranaka već dogovorene, pa će Cerar sada voditi diplomatiju, dosadašnji ministar inostranih poslova Karl Erjavec ministarstvo odbrane, a dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan postaje predsjednik parlamenta.

Mjesto je nađeno i za bivšu premijerku Alenku Bratušek koja će postati ministar za infrastrukturu, a njena stranka dobiće još nekoliko važnih mjesta na nižim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije