Ex -Yu

Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića
Foto: N.N. | Četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića
N.N.

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan prije četiri godine i još nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici. Sahranjen je 18. januara godine, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ni poslije više od 1.460 dana od Ivanovićevog ubistva nisu poznati i privedeni pravdi odgovorni za njegovu smrt. Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini i dalje je u toku.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnice protiv šest osoba srpske nacionalnosti. Njih specijalni tužilac u Prištini tereti za niz krivičnih djela koja se odnose na učešće ili organizovanje kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćeno i neovlašćeno posjedovanje ili kontrolu oružja. Od njih šestoro četvorica se nalaze u zatvoru, a dvoje se brane sa slobode. Oni su se izjasnili da nisu krivi i da nemaju veze sa ovim ubistvom.

U osnovnom sudu u Prištini krajem novembra je nastavljeno suđenje u postupku protiv optuženih, a očekuje se ispitivanje novih svjedoka koje je predložio tužilac.

Oliver Ivanović je bio osnivač i predsjednik Građanske inicijative SDP, jedne od srpskih političkih stranaka koje su učestvovale na parlamentarnim i lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Bio je državni sekretar u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju od 2008. do 2012. godine.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića biće obilježena pomenima i odavanjem pošte u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici, na mjestu gdje je Ivanović ubijen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zapalio svijeću u hramu Svetog Save u znak sjećanja na Ivanović. Opozicija u podne u Beogradu organizuje protestnu šetnju od Andrićevog venca do Crkve svetog Marka.

 

Građanska inicijativa SDP danas u 10 sati četvrtu godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića obilježila pomenom i paljenjem svijeća na mjestu ubistva.

Na istom mjestu, u 8.15 okupiće se i prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, koji su preko društvenih mreža uputili poziv građanima da se okupe u što većem broju i zapale svijeće.

(Euronews.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije