Ex -Yu

Član protokola u Parizu: Zabrljali smo

Član protokola u Parizu: Zabrljali smo
Foto: N.N. | Član protokola u Parizu: Zabrljali smo

Protokol francuskog predsjednika smjestio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije bio je smješten van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila "1,2 miliona svoje djece", piše "Figaro".

Visoki član protokola Jelisejske palate, zadužene za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini, izjavio je za pariski list: "Zabrljali smo".

Oko predsjednika Makrona nalazili su se predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svjetskog rata - Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsjednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Njemačke, koje su prije 100 godina bile neprijatelji, a za to vrijeme jedan čovjek, iako rastom ogroman, (Vučić) skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sjedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima.

"Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osjećao dok je, preko puta sebe gledao, osmjehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdoana, ili Hašima Tačija, predsjednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije", ističe se u tekstu.

Iako se francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak izvinio u ime Pariza, u Beogradu reakcije nisu izostale.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, tek obnovljen – vandalizovan je, a čuli su zahtjevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list.

"Figaro" ukazuje da se 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd. Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće "zabrljati" kada je riječ o obilježavanju istorijskog prijateljstva između dvije zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi.

U tekstu koji je potpisao zamjenik direktora Figaroa Žan-Kristof Buison, zaključuje se da će ovoga puta Francuska biti ta koja će se osjetiti poniženom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije