Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Pavlović: Čovek nakon korone tri do šest meseci ne sme na trening

Pavlović: Čovek nakon korone tri do šest meseci ne sme na trening
Foto: Screenshot Youtube/Forum pacijenata Srbije | Pavlović: Čovek nakon korone tri do šest meseci ne sme na trening
N.N.

Vijest da je košarkaš Majkl Odžo, koji je danas preminuo tokom treninga u Beogradu, preležao virus korona pokrenuo je temu o posljedicima koje kovid – 19 ima na sportiste ali i na rekreativce. Kardiolog Kliničko bolničkog centra Srbije Siniša Pavlović ističe da se sportisti ne smiju rano vratiti treninzima.

Espreso.rs piše da je Odžo prije mjesec dana bolovao od virusa korona i da je uzrok smrti srčani udar.

Pavlović kaže da se sportisti ne smiju vraćati u trenažni proces odmah nakon što dobiju negativan test na kovid 19.

"To je katastrofalna greška. Ljudskom organizmu treba dosta vremena da se oporavi, jer poznato je da koronavirus napada i neke srčane mišiće i izaziva promene na njima. Prema istraživanjima, čovek nakon virusa korona bar tri do šest meseci ne sme da se bavi nikakvim sportom", rekao je Pavlović za Espreso.rs.

Ljekar je rekao da se sve više smrti sportista dešava u Italiji i da je prema nekim istraživanjima za to najviše kriva "hipertrofična kardiomiopatija".

"To je primarno oboljenje srčanog mišića koje se karakteriše simetričnom ili asimetričnom hipertrofijom miokarda leve komore bez prisustva neke druge sistemske ili srčane bolesti koje može da izazove hipertrofiju miokarda leve komore", rekao je Pavlović dodajući da se na običnom pregledu taj nedostatak ne može vidjeti i da je potrebno napraviti detaljan pregled ultrazvukom ili magnetnom rezonancom, koja je najbolje riješenje.

Smatrate li da se doktori koji se bave pregledom igrača, dovoljno posvete njima i detaljno obavljaju preglede ili mislite da to kod nas i nije baš tako?

"Moje iskustvo je da lekari imaju predrasude i ne posvete dovoljno pažnje sportisti. Oni vide kako izgleda, da ima mišiće, da je zategnut i odmah misle ‘Ma, on je zdrav, njemu ni ne treba pregled, vidi kakav je’. Upravo, suprotno, treba proveriti sve kako treba, jer smo svedoci svakakvih slučajeva u poslednje vreme. Lično sam poznavao Majkla Odža, on je izgledao bukvalno kao džin i nije ni čudo što su doktori imali predrasude prema tome."

Dvadesetsedmogodišnji Odžo, doskorašnji košarkaš Crvene zvezde, preminuo je danas tokom individualnog treninga u Beogradu.

Povezane vijesti:

Preminuo bivši košarkaš Zvezde Majkl Odžo

Oproštaj od Odža: Odlazak nježnog diva

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije