Ex -Yu

"Crna Gora je odbranjena"

"Crna Gora je odbranjena"
Foto: Tanjug/AP | "Crna Gora je odbranjena"

CETINJE - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora.

On je ocijenio da Crna Gora ide naprijed "u skladu sa Njegoševim amanetom".

"Crna Gora ide napred, ka Hristu, ka pobedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim rečima: 'Novo vino u mjehove nove'. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude", rekao je Joanikije za beogradsku Politiku".

Tvrdi i da je "podrška predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, prizemna i kratkovida zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe."

Kako je kazao, političari su ti koji su bili spremni i da "zakrve najrođeniju braću".

"Ako neko pita da li je crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem - ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje i mesto održavanja spada u ljudska i verska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja.

Uveren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak", poručuje Joanikije.

On je istakao i da dešavanja na Cetinju, nisu bacila sjenku na, kako ga je nazvao, svečani čin ustoličenja.

"Sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosi istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća", tvrdi Joanikije uz ocjenu da "tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju."

(RTCG)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije