Ex -Yu

Crna Gora odbila vratiti 28 kg dragulja koji vrijede 300 miliona evra

Crna Gora odbila vratiti 28 kg dragulja koji vrijede 300 miliona evra
Foto: Pixnio | Crna Gora odbila vratiti 28 kg dragulja koji vrijede 300 miliona evra

​PODGORICA - Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev u postupku posredovanja i vratiti 28 kilograma poludragog kamenja - opala, koji su prije više od 10 godina zaplijenjeni na aerodromu Podgorica, navodi se u izvještaju Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Kotoru, a vrijednost spora je 300 miliona evra.

Sud je zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora, prenosi "Radio-televizija Crne Gore".

Postupak je pokrenut na zahtjev Roberta Fanjeka i Antonija Strelenskog, nakon što su zaplijenjeni opali proglašeni državnom imovinom i stavljeni u trezor Centralne banke Crne Gore.

Traže da im se poludrago kamenje vrati i u tužbi navode da je vrijedan 300 miliona evra, kao i odštetu za njegovu štetu i nestanak pet kilograma jer se sada u trezoru nalazi 28 kilograma, traže se izgubljena dobit za protekli period i zatezne kamate.

U izvještaju Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa navedeno je da su stvari unesene u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljene carini na aerodromu Podgorica.

Ovaj put postupak je pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru, dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

"Osnovni sud u Kotoru donio je prijedlog za određivanje privremene mjere i zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora. Postupak je u toku, a Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev posredovanje i vratiti opale", stoji u izvještaju.

Kotorski sud spriječio je izvršnu vlast u prodaji dragulja.

Zbirku opala su u julu 2011. iz aerodroma u Cirihu u aerodrom Podgorica donijeli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski, prenosi "Klix".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije