Ex -Yu

Crna Gora podnosi krivičnu prijavu zbog albanske zastave

Crna Gora podnosi krivičnu prijavu zbog albanske zastave
Foto: N.N. | Crna Gora podnosi krivičnu prijavu zbog albanske zastave

POGORICA - Crnogorsko Ministarstvo kulture podnijeće prijavu protiv organizatora skupa na Cijevni, tokom kojeg je isticana zastava Albanije, bez nacionalne zastave Crne Gore.

Manifestacija je održana 15. avgusta, na njoj se okupljaju uglavnom žitelji Malesije, ali i značajan broj onih iz dijaspore, a obilježio  je — vijorenje albanske zastave, nastup kulturno-umetničkih društava i muzika, izvještava "RTCG", dodajući da je bio prisutan i lider kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, prenosi RTS.

Iz crnogorskog Ministarstva poručuju da će reagovati u skladu sa zakonom, a povodom isticanja simbola druge države tokom javnog skupa na obali Cijevne.

"Kako je na tom skupu bio istaknut simbol susjedne države, bez nacionalne zastave Crne Gore, u vezi sa pomenutim slučajem podnijećemo pred nadležnim organima prijavu protiv organizatora. Ističemo još jednom - da manifestacije kulture ne smiju da budu paravan za bilo kakav nacionalizam, niti za kršenje normi koje su jasno definisane pozitivno pravnim propisima Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Multikonfesionalni i međuetnički sklad, kako se naglašava, jedno je od temeljnih bogatstava crnogorskog društva.

"Uvažavajući prava svih građana Crne Gore da njeguju svoj kulturni i nacionalni identitet, ovim putem još jednom ukazujemo na nužnost poštovanja važećih zakonskih odredbi, kako bi u budućnosti slične reakcije bile izbjegnute. Zakoni Crne Gore moraju biti jednaki za sve njene građane", zaključuju u crnogorskom Ministarstvu kulture.

(NN/sputnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije