Ex -Yu

Crna Gora spremna za finalnu fazu pregovora sa EU

Crna Gora spremna za finalnu fazu pregovora sa EU
Foto: N.N. | Crna Gora spremna za finalnu fazu pregovora sa EU

PODGORICA - Crna Gora je spremna da ove godine otvori preostala tri pregovaračka poglavlja sa EU i da se u narednom periodu u potpunosti posveti ispunjavanju uslova za završetak pregovora, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom u Briselu.

Pažin je izrazio punu spremnost Crne Gore da u narednu, finalnu fazu pregovaračkog procesa uđe dobijanjem završnih mjerila za zatvaranje pregovora u najzahtjevnijim pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

"Mislimo da smo ispunili najveći broj mjerila i da smo u mogućnosti da sa partnerima u Evropskoj komisiji razgovaramo da tokom ove godine bude predloženo Savjetu EU da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24", rekao je Pažin, saopšteno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću.

Han je pozdravio reformske napore koje Crna Gora čini i izrazio očekivanje da će po kvalitetu i brzini usvajanja evropskih standarda i vrijednosti i dalje biti uzor ostalim zemljama regiona.

U tom smislu on je naglasio da Crna Gora ostaje lider u regionu u procesu evropskih integracija.

Han je ukazao da je EU čvrsto posvećena partnerstvu sa Crnom Gorom, naglašavajući da će dalji napredak ka punopravnom članstvu u EU biti zasnovan isključivo na individualnim zaslugama zemalja kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije