Ex -Yu

Crnadak i Palmer u Dubrovniku: Snažna podrška BiH

Crnadak i Palmer u Dubrovniku: Snažna podrška BiH
Foto: Anadolija | Crnadak i Palmer u Dubrovniku: Snažna podrška BiH
Fena

DUBROVNIK - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao jedanas u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metjuom Palmerom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD-a Dejtonskom sporazumu, kao i procesu evropskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tokom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokratije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutrašnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta. U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD-a, Palmer je poručio da Vašington uvažava Republiku Srpsku i njenu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu tačne.

Crnadak je istakao da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju spoljnopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan.

"Kao predstavnik Republike Srpske u Savjetu ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna sa ovakvim stavovima američke administracije na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD-a budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regionu", naglasio je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o toku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na region.

Ovo je prvi susret ministra sa Palmerom otkad je imenovan na funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na kojoj je naslijedio Hojta Brajana Jia, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije