Ex -Yu

Crnogorski tužioci pod lupom zbog disciplinskih prekršaja

Crnogorski tužioci pod lupom zbog disciplinskih prekršaja
Foto: marcinturosz/Pixabay | Crnogorski tužioci pod lupom zbog disciplinskih prekršaja

PODGORICA - Tužilačkom savjetu tokom prethodne godine podneseno je 10 prijedloga za utvrđivanje disciplinske odgovornosti državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava zbog težih disciplinskih prekršaja, navodi se u Prilogu Vlade za Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori 2024.

"Disciplinska tužiteljka je os 1. januara do 31. decembra 2023. podnijela Disciplinskom vijeću ukupno 16 prijedloga kojima je predložila da se odbije prijedlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti državnih tužilaca kao neosnovan, zbog nepostojanja dokaza da su državni tužioci učinili disciplinske prekršaje, od kojih se pet prijedloga odnosi na disciplinske postupke koji su pokrenuti u 2022, a 11 prijedloga na disciplinske postupke koji su pokrenuti u 2023", ističe se u Prilogu Vlade za Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori 2024.

Disciplinska tužiteljka je u izvještajnom periodu podnijela jednu žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore protiv odluke Disciplinskog vijeća, prenosi RTCG.

U navedenom periodu zamjenica disciplinske tužiteljke podnijela je Tužilačkom savjetu jedan optužni prijedlog za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i jednu žalbu protiv odluke Tužilačkog savjeta.

U izvještajnom periodu Tužilački savjet je, kako se navodi, odlučujući o zahtjevu za privremeno udaljenje specijalnog tužioca od dužnosti vršenja tužilačke funkcije, podnesenom od strane disciplinske tužiteljke, donio odluku da se specijalna tužiteljka u Specijalnom državnom tužilaštvu privremeno udalji od dužnosti tužilačke funkcije, zato što je protiv imenovane pokrenut krivični postupak za djelo koje je čini nedostojnom za vršenje tužilačke funkcije.

"Takođe, Tužilački savjet je donio jednu odluku kojom je odbijen optužni prijedlog zamjenice disciplinskog tužioca, podnesen protiv rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, jer djelo koje je predmet optužbe ne predstavlja razlog za razrješenje dužnosti rukovodioca Državnog tužilaštva", ističe se u Prilogu Vlade. 

Prosječna dužina trajanja istrage po podnesenom prijedlogu za utvrđivanje disciplinske odgovornosti državnih tužilaca od strane ovlašćenog podnosioca, do podnošenja prijedloga disciplinske tužiteljke - Disciplinskom vijeću u izvještajnom periodu iznosila je oko 240 dana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije