Ex -Yu

Crveni alarm za cijelu obalu Hrvatske: "Izbjegavajte putovanja"

Crveni alarm za cijelu obalu Hrvatske: "Izbjegavajte putovanja"
Foto: Nataša Martić/Ilustracija | Crveni alarm za cijelu obalu Hrvatske: "Izbjegavajte putovanja"

Crveno upozorenje za vjetar izdano je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za sutra za područje riječke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala i Dalmacije, a narandžasto za regije: Knin, Split, Dubrovnik i zapadnu obalu Istre.

Na području riječke regije očekuje se olujna, podno Velebita i orkanska bura s najjačim udarima vjetra većim od 130 kilometara na čas, pa su iz DHMZ-a poručili kako treba poduzeti mjere za samozaštitu.

Postoji rizik za ličnu bezbjednost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid saobraćaja i prekid snabdijevanja energijom, prenosi Index.

Iz DHMZ-a savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerovatno da trajekti neće ploviti pa ko putuje treba da prati informacije o prometu.

Narandžasto upozorenje izdato je za kninsku regiju gdje se očekuju olujni, lokalno i orkanski udari bure s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h, za regiju Split i Dubrovnik gdje je moguća olujna bura s orkanskim udarima, najjači udari vjetra od 75 do 130 km/h te na području zapadne obale Istre gdje se očekuje mjestimično vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (od 65 do 110 km/h).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije