Ex -Yu

Pratite nas na Google news

DW: Zbog Kosova na Balkanu moguć "Veliki prasak"

DW: Zbog Kosova na Balkanu moguć "Veliki prasak"
Foto: Tanjug | DW: Zbog Kosova na Balkanu moguć "Veliki prasak"
N.N.

BERLIN – "Razlike su bile očigledne. Ipak, bili su spremni da pregovaraju o sporazumu kojim bi napokon bio okončan sukob na Kosovu". Tako austrijski list "Standard" opisuje susret predsjednika Srbije i Kosova u Austriji.

"Konflikt između Srbije i Kosova trebalo bi konačno da bude riješen – i to pomijeranjem granica, ali ne podjelama", piše austrijski list Standard već u uvodu izvještaja o susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. Domaćin susreta u Alpbahu, austrijski predsjednik Aleksander van der Belen, na jednoj vrsti mini balkanskog samita ocijenio je da je riječ o "pozitivnom momentu" koji može da bude od koristi.

 "Šanse za pomirenje Srbije i Kosova odavno nisu bile bolje. Na taj način rastu šanse da se cjelokupan region približi Evropskoj uniji", piše "Standard".

U analizama diplomata koje prenosi austrijski list, ocjenjuje se da je riječ o pozitivnom razvoju događaja i mogućem „Velikom prasku" na Balkanu. Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, u razgovoru za "Standard" rekao je da vidi "dobre šanse za mogući dogovor – a nikako odraz odnosa u Bosni gdje postojio jaka tendencija odvajanja Republike Srpske". Slovenački predsjednik Borut Pahor, koji je takođe prisustvovao sastanku, kritikuje EU zbog njenog stava o graničnom sporu sa Hrvatskom.

"EU s jedne strane zahteva rješavanje graničnih sporova, dok se s druge strane ne pridržava dogovora".

 "Standard“ pritom podsjeća da se Slovenija i Hrvatska spore oko Piranskog zaliva.

Tači: Biće pomijeranja granica, ali ne i podjele

Kosovo će, prema riječima predsjednika Hašima Tačija, zadržati "multietnički duh".

 "Srbija i Kosovo su u finalnoj fazi razgovora. Biće pomijeranja granica, ali ne i podjele", izjavio je Tači za austrijski "Standard", praktično jedine novine s njemačkog govornog područja koje detaljno izvještavaju o susretu u austrijskom selu Alpbah.

Tači podsjeća da je od početka dijaloga sa Srbijom proteklo pet ili šest godina i da se sada ušlo u finalnu fazu.

 "Do sada smo govorili o procesu, ali ne o detaljima – mislim na ideju o korekciji granice. Postoje velike razlike, ali je jedina mogućnost nastavak dijaloga. Bez dogovora se obostrano ometamo na putu u EU".

Na pitanje šta očekuje od Vučićeve posjete Sjeveru Kosova, Tači kaže da "Kosovo neće biti podijeljeno i da neće biti razmjene teritorija. Do sada nisam čuo da se u tom pravcu uopšte govorilo. Kosovo će zadržati multietnički duh. Moramo raditi na rješavanju animoziteta koji postoji već 200 godina. Ne želimo da budemo taoci granica koje je postavila Titova Jugoslavija. Jugoslavija više ne postoji. Kosovo ima dobre odnose sa svim susjedima, sa Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom. Zato se niko ne smije osjećati ugroženo zbog mogućeg sporazuma između Kosova i Srbije".

Britanija i Kina protiv promjena granica?

"Izgleda kao jednostavno i pragmatično rješenje. Predsjednici Aleksandar Vučič i Hašim Tači dogovaraju razmjenu teritorija: sjever Kosova, većinom naseljen Srbima, trebao bi pripasti Srbiji, dok bi Preševska dolina, uglavnom naseljena Albancima, trebalo da pripadne Kosovu. Zauzvrat bi Srbija trebalo da prizna Kosovo. Jednim takvim postupkom smanjio bi se broj onih koji su manjina", komentariše novinarka "Standarda" Adelhajd Velf nakon susreta u Alpbahu.

Ona smatra da se, u slučaju zamjene teritorije, za građane neće promeniti gotovo ništa. "Sjever Kosova, bez obzira na to što su tamošnja policiju i pravosuđe integrisani u kosovske strukture, i dalje je pod kontrolom Beograda. Na Kosovu, ali u Srbiji, građani će i dalje patiti zbog zagađenja okoline, slabe vladavine prava i niskih plata. Pravno gledano, odlučujući neće biti dogovor između Vučiča i Tačija, već demokratski legitimitet u zemlji i međunarodno priznanje. Hašima Tačija, koji je na unutrašnjepolitičkom planu veoma slab, mnogi politički akteri na Kosovu ne priznaju kao legitimnog pregovarača. Velika Britanija i Kina imaju dobre razloge da u Savjetu bezbjednosti spreče debatu u promijeni granica".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije