Ex -Yu

Dačić: Beograd će imati odgovor na najave iz Prištine o lobiranju

Dačić: Beograd će imati odgovor na najave iz Prištine o lobiranju
Foto: N.N. | Dačić: Beograd će imati odgovor na najave iz Prištine o lobiranju

BEOGRAD - Srbija će imati odgovor na najavu Prištine da će nastaviti da lobira za priznanje samoproglašenog Kosova, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je istakao da je za Srbiju takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo i da će odgovor imati u dogovoru sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Povodom poruke premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija da lobiranje nije suspendovano i da je dogovorio saradnju sa međunarodnim partnerima o članstvu samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama, Dačić je rekao da Albanci sve vrijeme lažu.

On je podsjetio da su predstavnici Beograda odmah poslije objave američkog izaslanika Ričarda Grenela rekli da ne vjeruju da će se Priština pridržavati dogovora.

"Tako da ovo za nas ne predstavlja iznenađenje. Oni ne žele nikakav dogovor ni kompromis, oni samo žele da Srbija prizna Kosovo", rekao je Dačić za Sputnjik.

Obustavljanje kampanje lobiranja za i protiv priznanja Kosova bilo je preduslov za nastavak dijaloga u Briselu, na koji se Priština obavezala SAD, Briselu i Beogradu.

Grenel, specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, polovinom juna objavio je na "Tviteru" da je dobio uvjeravanja od Prištine da će privremeno zaustaviti kampanju priznanja, odnosno zahtjeva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sve strane sastale u Bijeloj kući.

Dio dogovora je bio da Beograd prekine sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Taj sastanak, međutim, nije održan pošto je Hoti obavijestio Grenela da ne dolazi u Vašington zbog "novonastale situacije u Prištini", nakon objavljivanja optužnice protiv Hašima Tačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije