Ex -Yu

Dačić: Bilo bi dobro da papa Franjo poseti Srbiju

Dačić: Bilo bi dobro da papa Franjo poseti Srbiju
Foto: Tanjug/Arhiva | Dačić: Bilo bi dobro da papa Franjo poseti Srbiju

BEOGRAD - Potpredsjednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak uveče da papa Franjo ima više razumijevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da posjeti našu zemlju, ali da to ne zavisi od politike, već i od SPC, gdje s tim u vezi postoje izvjesna neslaganja.

Na konstataciju da su se papa Franjo i ruski patrijarh tokom susreta na Kubi navodno dogovorali da se srpski patrijarh i papa sretnu negdje na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

"Ne posedujem te informacije. Ali je činjeica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno sarađivali predstvnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i SPC, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zameriti", rekao je sinoć Dačić.

Podsjetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin saradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanonizovan sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se sa tim ne saglasi SPC.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiiji, Dačić je dodao da zna da papa cijeni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije riječ o pitanju nečijeg ličnog odnosa.

Podsjetio je da je SPC imala i ima zahtjev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prećutkivali neke događaje tokom Drugog svjetskog rata i NDH.

Srbija bi, smatra Dačić, s Vatikanom trebalo da ima strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istakao je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspješna ekonomski, a posebo im smeta to da predsjednik Aleksandr Vučić ima mogućnost da razgovara s najvažnijim svjetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da se miješala u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije