Ex -Yu

Dačić: Borićemo se do kraja da Priština ne uđe u Interpol

Dačić: Borićemo se do kraja da Priština ne uđe u Interpol
Foto: N.N. | Dačić: Borićemo se do kraja da Priština ne uđe u Interpol

NJUJORK - Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da će se Srbija boriti do kraja da Kosovo ne postane članica Interpola, ocijenivši da su velike šanse da Srbija pobijedi u toj borbi.

Upitan kolike su šanse da Kosovo bude primljeno u Interpol, Dačić, koji je u Njujorku učestvovao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, rekao je za RTS da je teško odgovoriti na to pitanje, jer se Beograd "ne suočava s Kosovom, već s velikim lobiranjem zapadnih zemalja".

"Mi se borimo i želimo da kažemo svima da je ovdje u pitanju statusna stvar", rekao je Dačić.

On je ponovio da Priština ne želi da uđe u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već kako bi pokazala da je Kosovo nezavisna država, ravnopravna sa Srbijom.

"Mislim da je to, s jedne strane, sada i naša prednost jer države uviđaju da je to veoma opasno i borićemo se do kraja, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova, uključujući predsednika Srbije, da se to ne desi", rekao je šef srpske diplomatije.

On kaže da lično misli da su velike šanse da Srbija u toj borbi pobijedi.

"Ali Vučić će se ljutiti ako kažem da će oni da dožive debakl, pa to neću reći. Reći ću u ponedeljak", dodao je Dačić.

Govoreći o sjednici Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, Dačić je rekao da je najvažnije da je Kosovo vraćeno na zasedanje SB UN, kao što je predviđeno Rezolucijom 1244 tog najvišeg izvršnog tijela svjetske organizacije.

Ocijenio je da se diskusija odvijala u skladu s već prethodno iznijetim stavovima o statusu Kosova, ali je istakao da je mala razlika u odnosu na ranije sjedice primjetna u smislu da velike sile sada pozivaju na fleksibilnost svih strana u dijalogu,"što možda ranije nije bio slučaj jer se očekivalo da Srbija samo treba da prizna Kosovo".

"S druge strane, prisutne su težnje da oni pozivaju sve zemlje koje nisu to uradile da priznaju Kosovo, da glasaju za Interpol, pozivaju se i dalje na neke brojke, ali više nema preciznih brojki. Niko nije osporio moju tezu da je 10 država povuklo priznanje Kosova i ta brojka će na sledećim sednicama sigurno biti sve manja", rekao je Dačić.

On je dodao da je iskoristio priliku na sjednici da ukaže na incidente koji su se dešavali na Kosovu i da je neophodno da postoji redovna dinamika koja će sagledavati stanje, "jer ono je krhko i može da dovede do različitih incidenata".

"Izneo sam i naše opredeljenje da nastavimo dijalog, ali da taj dijalog mora da se zasniva na traženju zajedničkih interesa srpskog i albanskog naroda, na traženju kompromisa, a ne na nametanju jednostrano donete odluke od pre 10 godina. Od toga sigurno nema ništa, mi nećemo promeniti naš stav", rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija zahvalna Kini, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetu bezbjednosti, što je vratila Kosovo na dnevni red Savjeta, uz podršku Rusije.

Šef srpske diplomatije podsjetio je da se sljedeće godine mijenja sastav nestalnih članova SB UN, te naveo da trenutno nema dogovora da li će o Kosovu biti redovnih sjednica ili ne.

"Mi jesmo za to da se postigne dogovor o dinamici, a ako se ne postigne, onda će se postupati na isti način kao i do sada, zavisno od toga ko je predsedavajući u tom mesecu", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije