Ex -Yu

Dačić: Hrvate da bude sramota

Dačić: Hrvate da bude sramota
Foto: N.N. | Dačić: Hrvate da bude sramota

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Hrvatsku treba da bude sramota što je na obilježavanju "Oluje" u Glini pjevao kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson, kao i da je žalosno i nemoralno to što se na hrvatskoj proslavi vijorila izraelska zastava - naroda koji je sa Srbima i Romima najviše postradao u Jasenovcu.

"Pevao je /Tompson/ u Glini, gde je za vreme fašističke Nemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut `Srpski dom`, ali oni su proterali Srbe i pretvorili ga u `Hrvatski dom`. Pa, kako ih nije sramota?", pita Dačić.

On naglašava da je to što se na proslavi "Oluje" u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava nemoralno prema izraelskom narodu, čije žrtve u Holokaustu Hrvati relativizuju.

"Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma", ističe Dačić.

On kaže i da ne razumije zašto je ispod natpisa "Za dom spremni" na državnoj proslavi "Oluje" u Kninu stajao crnogorski oficir. "Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci", rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

Komentarišući poruke iz Hrvatske da Srbija ne može u EU dok ima predsjednika kakav je Aleksandar Vučić, Dačić ukazuje da je Hrvatska jedina država pored Austrije koja je dočekala naciste sa cvijećem u rukama i jedina zemlja u Evropi koja slavi etničko čišćenje, te da Srbe više ništa ne može iznenaditi.

"Predsedniku Srbije u Hrvatskoj zameraju i to što je na obeležavanju progona Srba u `Oluji` koristio termin Krajišnici", navodi Dačić.

On ističe da Hrvatima sada izgleda smetaju i istorijske činjenice i to što je postojala Vojna Krajina.

Dačić kaže da Srbija želi da smanjuje tenzije, ali ne može prihvatiti dodjelu odlikovanja ratnim zločincima /generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču/, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije