Ex -Yu

Dačić: Hrvatska relativizuje zločine NDH, šalje zastrašujuću poruku Srbima

Dačić: Hrvatska relativizuje zločine NDH, šalje zastrašujuću poruku Srbima
Foto: N.N. | Dačić: Hrvatska relativizuje zločine NDH, šalje zastrašujuću poruku Srbima

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da, odlukom o nekažnjenom korišćenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Hrvatska po ko zna koji put relativizuje zločine počinjene u NDH tokom Drugog svjetskog rata, a Srbima u Hrvatskoj šalje zastrašujuću poruku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je naveo da je preporuka hrvatskog Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima da se ustaški pozdrav ponekad može nekažnjeno koristiti, nastavak serije akata zvanične hrvatske vlasti.

Prema njegovim riječima, ti akti su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Evropa i međunarodni poredak.

"Ovim aktom Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svjetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naglasio je Dačić.

Dodaje da je "kompromisno" rješenje Vijeća koje otvoreno koketira sa predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već, smatra ministar, i politički nepodnošljivo u 21. vijeku.

"Da li iko normalan u Njemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem 'Sieg Heil'", naznačio je Dačić.

Šef srpske diplomatije još jednom je pozvao predstavnike međunarodne zajednice i visoke zvaničnike EU da iskoriste svoj uticaj kako bi Hrvatska, kaže, konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije