Ex -Yu

Dačić: Indija, Nepal i Šri Lanka neće menjati stav o KiM

Dačić: Indija, Nepal i Šri Lanka neće menjati stav o KiM
Foto: Tanjug | Dačić: Indija, Nepal i Šri Lanka neće menjati stav o KiM

KOLOMBO - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je na kraju višednevne posete Indiji, Nepalu i Šri Lanki da je najvažnija poruka da te tri zemlje, koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, taj stav neće mijenjati u budućnosti, kao i da će Srbija nastaviti dijalog sa zemljama, koje su priznale Kosovo, da tu odluku povuku.

Dačić je u izjavi za Tanjug rekao da je Srbija i dalje ima tri "čvrsta glasa" u prilog njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Razgovore sa najvišim zvaničnicima triju zemalja, Dačić je ocijenio veoma pozitivnim, te da su to bili razgovori od izuzetnog značaja jer dolaze dugo nakon posljednjih susreta na visokom nivou.

"Na primer, kada je reč o Šri Lanki posle 21 godine se dešava neka poseta na visokom nivou, kada je reč o Indiji posle 10 godine, Nepalu posle sedam godina, a to su sve zemlje sa kojima smo mi zajedno osnovali Pokret nesvrstanih u vreme Jugoslavije", rekao je Dačić.

Istakao je da su to sve zemlje koje su nam naklonjene i prijateljske.

"Ili, kako su u Nepalu govorili da dele odnose sa zemljama na bratske, prijateljske i diplomatske, mi imamo bratske odnose sa svim tim zemljama i zato je veoma važno reći da postoji ogromno pozitivno raspoloženje i svi su dali veliki publicitet mojoj poseti", naglašava šef diplomatije.

Politički gledano, Dačić posjete tim državama ocjenjuje kao veoma uspješne, te navodi da Srbija nije koristila dovoljno pozitivno nasljeđe iz prošlosti i da smo, kako je rekao, prepustili drugoj strani da radi sa našim prijateljima, ne držeći ih u redovnoj komunikaciji i ne informišući ih o onome što se dešava.

"Ovoga puta sigurno nećemo propustiti tu priliku i u planu je da razgovaramo sa svim prijateljskim zemljama, da one zadrže ove stavove, da ne menjaju svoj odnos prema teritorijalnom integritetu Srbije, a nastavićemo i rad sa zemljama od kojih očekujemo da povuku priznanje Kosova", rekao je Dačić.

Očekuje, kaže, uzvratne posjete zvaničnika Indije, Nepala i Šri Lanke.

"Pozvao sam u posetu i ministra spoljnih poslova i premijera Šri Lanke, a takođe premijera i ministra spoljnih poslova Nepala, a indijski potpredsednik će doći u septembru u posetu Srbiji", navodi Dačić.

Za ekonomske odnose Srbije sa tim zemljama rekao je da bi mogli da budu mnogo, mnogo bolji i istakao da je veoma bitno da se organuzuju biznis konferenciji i da se radi na međusobnom povezivanju privrednih komora.

"Treba da ukinemo vize prema Nepalu i Šri Lanki", rekao je šef diplomatije i naveo da je moguće da se poveća broj stipendija za školovanje studenata u našoj zemlji, ali i da treba tražiti druge modaliteti za saradnju u oblastima kao što su turizam, medicina, ali i vojna industrija.

Dačić je boravio od 2. maja u zvaničnim bilateralnim posjetama Indiji, Nepalu i Šri Lanki, tokom kojih je razgovarao sa najvišim zvaničnicima te tri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije