Ex -Yu

Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova

Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova
Foto: Tanjug | Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u parlamentu da Srbija nastavlja borbu za Kosovo i da očekuje da će za dan, dva saopštiti ime i 14. zemlje koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da su od 2008. godine i proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova do 2012. godine, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine kada je on postao ministar spoljnih poslova 13 država povuklo priznanje, dok je sedam priznalo Kosovo.

"Za dan dva, nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju", rekao je Dačić i podsjetio na strašan pritisak na Srbiju da odustane od aktivnosti s ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dok bi Priština mogla da se bori za članstvo u Interpolu i drugim organizacijama.

"Sa tim je gotovo, upozoravam sve, sutra i prekostura će imati reakciju na to, nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnost Kosova", rekao je Dačić i dodao da bi u suprotnom to značilo da Srbija treba da aplaudira i gleda ulazak Kosova u Interpol.

Dačić je naveo da Briselski sporauzmu, koji je potpisao, nigdje ne definiše da Kosovo treba da bude član međunarodnih organizacija.

Učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama su definisali sporazumi prije Briselskog koje je potpisao Borko Stefanović i to pod određenim uslovima - sa zvjezdicom i fusnotom, dodao je on.

"Kada je reč o UN, Savetu Everope, Unesku, Interpolu nikakav sporazum ni dogovor ne postoji. Kažu ukinućemo takse a vi nas pustite u te organizacije. To ne dolazi u obzir, jednostrani akti ne smeju da budu razmatrani kao deo dijaloga", rekao je Dačić uz podsjećanje da je dijalog u problemu zbog nerazumih poteza Pristine.

Dačić je sve to rekao komentarišući pitanja poslanika koja su se odnosila na Poglavlje 31 - usklađivajne spoljne bezbjednosne i odbrambene politike Srbije sa politikom EU koja, kao je naveo, danas iznosi oko 63 odsto.

"Jeste da smo članstvo u EU stavili kao strateški cilj ali imamo i druge strateške ciljeve koje ne možemo ugroziti time što bi se pridruživali - nekim stavovima, deklaracijama i osudama zemalja koji nam pomažu u realizaciji nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić i podsjetio da je to pitanje veoma kompleksno i da to svi u EU znaju.

Dačić je upitao ko bi u Srbiji bio taj ko bi postupio suprotno i izvršio sopstveno političko samoubistvo osim dijela opozicionih političkih stranaka.

Takođe, pitao je i "kako bismo mogli da se obraćamo Kini, Rusiji, Indiji ili Indoneziji za pomoć a da im na prvoj političkoj krivini uvedemo sankcije".

Ministar je podsjetio da je slična situacija i sa Venecuelom ili Iranom, ali i sa Nikaragvom čiji zvaničnici sutra stižu u Beograd koji bi, kako se očekuje, trebalo da ih takođe osudi.

Srbija ništa što je na njenu štetu neće privatiti, rekao je Dačić i dodao da Srbija prijatelje ne može da osudi i u ostalom, kako je dodao "ni oni ne daju da se osude njihovi prijatelji kao što su teroristi sa Kosova".

"Svaka zemlja vodi računa o svojim interesima, a da oni nemaju dvosturke aršine sigurno ne bi priznali Kosovo. Priznanje Kosova je njihov interes, a mi sada treba da povlačimo poteze koje će nama naneti političku štetu", rekao je Dačić.

"Bez obzira na EU, ona je strateški cilj ... daleki, a ovo nam je nešto što se dešava danas. Do ulaska u EU imamo obavezu da izvršimo korekciju odnosno uskladimo spoljnu i građansku poltiku, a kada ćemo ući u EU i da li će ona opstati dotle? Videćemo, na dugom je štapu", navodi Dačić.

Ministar je naveo da je iznenađen što nijedna stranka koja traži uslove za izlazak na izbore nije reagovala kada je juče predsjednik Srbije rekao da vlada treba da pozove specijalizovano tijelo OEBS-a koji se bavi izborima.

Dačić je podsjetio da je akademik Nikola Milošević svojeveremeno, "kada su on i Maja Gojković bili najmlađi na političkoj sceni, a sada su pred penzijom", rekao - neću da pričam - nema tih uslova pod kojim ću izaći na izbore.

"Danas je to politika nekih stranka koje ne žele da izađu na izbore i vide koliko glasova nemaju", rekao je ministar.

Poručio je poslaniku Muameru Zukorliću da i bošnjačka dijaspora ako Srbiju smatra matičnom državom može da se prijavi na konkurse i dodao a će imati ravnporavan status kao i srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije