Ex -Yu

Dačić: Ne odustati od odbrane nacionalnih i državnih interesa

Dačić: Ne odustati od odbrane nacionalnih i državnih interesa
Foto: Tanjug | Dačić: Ne odustati od odbrane nacionalnih i državnih interesa

BEOGRAD/VALJEVO - Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je da Srbija ne smije da odustane od odbrane nacionalnih i državnih interesa, a posebno ne smije da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Dačić je na stranačkom skupu u Valjevu rekao da Beograd jeste za kompromis u rješavanju kosovskog pitanja, ali ne i za ulitimativno prihvatanje jednoglasno proglašene nezavisnosti.

"Cilj nam je EU, ali ako EU zaista od nas traži da se odreknemo državnih i nacionalnih interesa, ne mogu da verujem da neko misli da će Srbija to da uradi. Srbija to ne može da uradi, jer najviše na svetu ceni samu sebe", rekao je Dačić.

On je istakao da su Srbi najveće žrtve genocida i etničkog čišćnja i da je nad Srbijom počinjen ratni zločin bombardovanjem, prenose beogradski mediji.

"Na nama su primenjene očite metode specijalnog rata. Mi treba da živimo i gledamo u budućnost, ali teško možemo da zaboravimo šta su o nama govorili", rekao je Dačić, obraćajući se na svečanoj sjednici Glavnog odbora SPS u Valjevu povodom obilježavanja 28 godina postojanja stranke.

On je napomenuo da se u periodu nastanka SPS-a raspala bivša Jugoslavija, desili se ratovi u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, sankcije, bombardovanje, ali su, kaže, iza njih ostali Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244, koji su "spomenici politici koja se vodila u tom periodu".

Dačić je podsjetio da se ove godine obilježava i 200 godina od rođenja Karla Marksa, ali i 100. godina od završetka Prvog svjetskog rata i poručio da bi iz svih tih događaja i godišnjica trebalo izvući pouke.

On je dodao da je u Prvom svjetskom ratu život izgubila skoro trećina građana Srbije, ali i da se na kraju teško može reći da su te žrtve pale za ciljeve koji su donijeli dobro Srbiji i Srbima, i da "nije siguran da bi krenuli u rat da su znali da se bore za Jugoslaviju, a ne za Srbiju".

"Mi smo bili narod koji je platio najvišu cenu te ideje, kao pomoćnog sredstva za oslobađanje od Turske i Austrougarske, ali su drugi narodi bivše Jugoslavije tu ideju i državu zloupotrebili da bi srpski narod ostao tamo gde je bio na početku Prvog svetskog rata. To je poruka za svako rukovodstvo kada donosi odluke od nacionalnog i vitalnog interesa", rekao je Dačić.

Dačić je zaključio da danas nije lako voditi regionalnu politiku, kada se počev od fudbala sve na kraju pretvori u politiku, i kada umjesto da se neko raduje sportskim rezultatima, to pretvori u "Tompsona i ustaške uzvike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije