Ex -Yu

Dačić: Nema rešenja za KiM bez dogovora Srbije

Dačić: Nema rešenja za KiM bez dogovora Srbije
Foto: Tanjug | Dačić: Nema rješenja za KiM bez dogovora Srbije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da izjava predsjednika i premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i Avdulaha Hotija da se ne smije dozvoliti da dijalog bude tehnički, već politički, najbolje pokazuje efekte politike koju su vodili Beograd i Priština.

Dačić je podsjetio da su predstavnici Prištine od početka dijaloga bili apsolutno protiv političkih razgovora, tvrdeći da je sve već gotovo i riješeno, i da Srbija samo treba da prizna takozvano Kosovo, a da je dijalog o tehničkim pitanjima.

On je dodao da je Srbija, na drugoj strani, od početka tražila političko rješenje, tvrdeći da ništa nije riješeno, jer nema riješenja bez dogovora sa Srbijom.

"I gde smo sada? Zahvaljujući državnoj politici Srbije, na čelu sa predsednikom (Srbije Aleskandrom) Vučićem, svi sada u svetu govore o potrebi političkog rešenja i kompromisa. Mi smo vratili ponovo pitanje Kosova na dnevni red, iako su neke velike sile i Priština smatrale da je to završena priča", naveo je Dačić.

On je istakao da nisu mnogi srećni zbog toga i da mnogima smeta jaka Srbija i da "zato i ruše Vučića, da mu pokažu da mora da sluša, a ako neće, mogu i da sruše".

Dačić je rekao da mnogi, kao Njemačka, ohrabruju Prištinu da ne pravi bilo kakve kompromise, što pokazuje jučerašnja izjava njemačkog poslanika i izvjestioca za Kosovo u Savjetu Evrope Petera Bejera da Njemačka ne pristaje na teritorijalnu razmjenu.

Dačić je zapitao kako se Njemačka nije sjetila principa teritorijalnog integriteta kada je priznavala jednostranu secesiju Kosova, kao i Slovenije i Hrvatske.

"Jasno je da je sada u Srbiji više nego ikad potrebno državno nacionalno jedinstvo, samo složna i jedinstvena Srbija može biti jaka, a bez jake Srbije nema zaštite srpskih nacionalnih interesa", istakao je Dačić u izjavi, a prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije