Ex -Yu

Dačić: Nerealan veliki napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Dačić: Nerealan veliki napredak u dijalogu Beograda i Prištine
Foto: Tanjug arhiva | Dačić: Nerealan veliki napredak u dijalogu Beograda i Prištine

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi od decembra mogli da počnu malo intenzivniji razgovori Beograda i Prištine, ali da nije realno očekivati veliki napredak.

Dačić, koji se juče na Bledu sastao sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Metjuom Palmerom, rekao je da očekuje da će SAD izvršiti dodatni pritisak na novu prištinsku vladu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH i da stvori uslove za nastavak dijaloga.

On je naveo da je sa Palmerom najviše razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

"Njihova su očekivanja da će ti razgovori biti intenzivirani. Čeka nas jedan period tranzicije u EU, od /aktuelnog visokog predstavnika/ Federike Mogerini ka /budućem visokom predstavniku/ Žozepu Borelu, a posle su izbori u Srbiji", rekao je Dačić za televiziju "Prva".

On je naveo da ga je Palmer informisao o svojim prioritetima koji se ne odnose samo na dijalog Beograda i Prištine, nego i BiH, kao i pitanje da li će Sjeverna Makedonija i Albanija otvoriti pretpristupne pregovore.

Dačić je pojasnio i svoju šaljivu izjavu da od Palmera ne očekuje ništa, ali da očekuje od njegove supruge, koja je Beograđanka, te istakao da ne misli da je to prednost Srbije.

"On /Palmer/ će morati sada da se dokazuje da nije pristrasan, odnosno da nije na našoj strani. Očekujem da Beograđanka uradi nešto", rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je Palmer više godina prisutan na Balkanu, te naveo da on ostaje na funkciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara i da će biti zadužen i za zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije