Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dačić: Odluka Crne Gore pečat na sve što je uradila vlast Đukanovića

Dačić: Odluka Crne Gore pečat na sve što je uradila vlast Đukanovića
Foto: Tanjug | Dačić: Odluka Crne Gore pečat na sve što je uradila vlast Đukanovića
Tanjug

BEOGRAD - Odluku da Srbija ne protjera crnogorskom ambasadora iz Beograda treba tumačiti kao dobru volju kojom se pokazuje da naša zemlja ne želi na takav način da rješava probleme u odnosima sa Crnom Gorom, rekao je danas predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uz napomenu da zapravo i ne zna kakve probleme Srbija ima sa crnogorskim narodom.

"Nikad ti problemi nisu postojali, oni su samo indukovani sa željom da se neko očuva na vlasti. Zato me ne čudi što je odluka ishitrena. Nisu imali kad da čekaju, jer da je prošlo pet dana ne bi bili u situaciji da donose te odluke", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u parlamentu.

Dačić je ocijenio da je odluka Crne Gore o protjerivanju ambasadora Srbije "prolazna", jer će uskoro, kako kaže, biti izabrana nova vlada.

"Ovo je pečat na sve što je uradila administracija Mila Ðukanovića do sad. I kako se razvijala…od srpskih nacionalista koji su bili glavni u napadu na Dubrovnik, pa do onih koji pobedu u Prvom svetskom ratu smatraju kao srpsku okupaciju….Ja možda imam malo drugačije mišljenje, mislim da se okupacija više kretala ka Beogradu nego ka Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Dačić, koji je bio i šef srpske diplomatije smatra da je to ministarstvo na čelu sa minstrom Nikolom Selakovićem donijelo ispravnu odluku u skladu sa diplomatskom praksom, u smislu da naša država odgovori na akt kakav je u ovom slučaju donijela Crna Gora.

On je naveo da je predsjednik Srbije, po njegovoj ocjeni, ispravnog stanovišta da odnosi sa Crnom Gorom ne treba da zavise od odlazeće administracije Mila Ðukanovića i da Srbija treba da povuče potez koji oni ne očekuju.

"A to znači da povučemo potez koji bi išao u pravcu jačanja odnosa. Šta sad mogu da zamere zbog ovakve odluke Srbije?", upitao je Dačić.

Kada je riječ o odluci Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, Dačić napominje da bi, ako bi to tako bilo, Srbija svaki dan trebalo da protjeruje nekog ambasadora.

"Pa čekajte, šta sve oni govore o Kosovu? Nije valjda Mojkovačka bitka i podgorička skupština nešto što je teže nego narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno priznavanje Kosova", dodao je Dačić.

Kaže da je očigledno riječ o političkom činu i da je prije uskraćivanja gostoprimstva Božoviću, ako neko misli da je izašao iz okvira Bečke konvencije, bilo drugih diplomatskih poteza koji su mogli da uslijede prije ovog.

Dačić je naglasio da je stav Srbije da želi dobre odnose sa svima u regionu i da ne želi da koristimo bilo koju pojedinačnu situaciju za zaoštravanje odnosa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije