Ex -Yu

Dačić: Predstavnici EU gluvonemi kada je u pitanju Priština

Dačić: Predstavnici EU gluvonemi  kada je u pitanju Priština
Foto: Tanjug | Dačić: Predstavnici EU gluvonemi kada je u pitanju Priština

BEOGRAD - Predstavnici EU su gluvonemi kada je u pitanju Priština. Ne znam da li je ta bolest izlečiva. Kada treba nešto protiv Prištine da se kaže, kao da zaseda savet mudraca sa Tibeta, ali zato kada je reč o Srbiji uvek postoji spremnost da se na nama vežba, rekao je Ivica Dačić, upitao je ministar spoljnih poslova.

Govoreći na konferenciji "Nove perspektive za Zapadni Balkan" u organizaciji Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove Dačić je rekao da je Kosovo vjekovni problem i da ne može biti riješen jednim sporazumom.

"Kakve veze Zajednica srpskih opština ima sa potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom?", Dačić.

Dačić je naveo da je dokument o tome potpisao prije pet godina sa Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem.

On je istakao i da "Srbija nije džak za udaranje".

"Nemojte udarati na naše dostojanstvo", rekao je Dačić i ponovio da Srbija pruža ruku, ali da je za tango potrebno dvoje.

Prema njegovim riječima, trajno rješenje kosovskog pitanja je "vin-vin" kombinacija za Beograd, Prištinu i Evropsku uniju.

Dačić je rekao da kada pitate evropskog komesara Johanesa Hana šta treba da bude u tom sporazumu, on kaže da ne zna.

Odgovor Hana je, kaže, da sporazum treba da sadrži ono što se "dvije strane dogovore".

"Mi hoćemo da se dogovoramo, ali nećemo da se dogovaramo po principu da je sve rešeno. Hoćemo da budemo aktivni. Naša ruka je pružena", ponovio je Dačić.

Napomenuo je da su u Bundestagu analizirali njegovu izjavu da je pitanje hoće li EU postojati 2025. godine, ističući da on nije rekao ništa pežorativno, te da Srbija ne želi da se EU raspadne.

Kako je rekao, za 20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati, ali će postojati Srbija i zato, dodao je, mora da se vodi računa kakve se odluke donose.

Kroz šalu je rekao i da će se EU ulaskom zapadnobalkanskih zemalja prije raspasti.

Pošto je Dačić o Kosovu govorio drugačije nego što je u pripremljenom govoru i oštrijim tonom, organizatori su ga pitali šta je istina pošto ima razlika, a Dačić je odgovorio: "Ono je bilo diplomatski, a ovo je tačno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije