Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage

Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage
Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage
Srna

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema pravo da formira oružane snaga samoproglašenog Kosova jer su snage UN, odnosno Kfor, jedine oružane snage koje po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN mogu da postoje na Kosovu i Metohiji.

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da hitno treba biti donesena odluka o formiranju oružanih snaga Kosova, Dačić je rekao da ta odluka ne može biti donesena bez glasova poslanika Srpske liste.

"Oni nemaju pravo na formiranje takvih oružanih snaga po Rezoluciji 1244. Takva odluka bila bi nelegalna. Jedine oružane snage koje mogu da postoje na Kosmetu su snage UN, odnosno Kfor", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, formiranje tih snaga značilo bi dodatni faktor nestabilnosti.

"Borićemo se svim političkim sredstvima da do toga ne dođe. Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u skladu sa interesima naroda na Kosmetu, onda neće podržati formiranje vojske Kosova", rekao je Dačić.

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, Dačić je napomenuo da je on ratni zločinac i da ga ništa ne može osloboditi krivice.

On je istakao da očekuje da sud u Francuskoj odluči "po pravu, a ne po političkim nalozima".

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je juče da do 2. marta odgodi donošenje odluke o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg komandanta terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, kojeg Beograd tereti za ratne zločine protiv civila na Kosovu i Metohiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije