Ex -Yu

Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage

Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage
Dačić: Priština nema pravo da formira svoje oružane snage

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema pravo da formira oružane snaga samoproglašenog Kosova jer su snage UN, odnosno Kfor, jedine oružane snage koje po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN mogu da postoje na Kosovu i Metohiji.

Povodom izjave predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da hitno treba biti donesena odluka o formiranju oružanih snaga Kosova, Dačić je rekao da ta odluka ne može biti donesena bez glasova poslanika Srpske liste.

"Oni nemaju pravo na formiranje takvih oružanih snaga po Rezoluciji 1244. Takva odluka bila bi nelegalna. Jedine oružane snage koje mogu da postoje na Kosmetu su snage UN, odnosno Kfor", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim riječima, formiranje tih snaga značilo bi dodatni faktor nestabilnosti.

"Borićemo se svim političkim sredstvima da do toga ne dođe. Ukoliko poslanici Srpske liste glasaju u skladu sa interesima naroda na Kosmetu, onda neće podržati formiranje vojske Kosova", rekao je Dačić.

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, Dačić je napomenuo da je on ratni zločinac i da ga ništa ne može osloboditi krivice.

On je istakao da očekuje da sud u Francuskoj odluči "po pravu, a ne po političkim nalozima".

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odlučio je juče da do 2. marta odgodi donošenje odluke o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg komandanta terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, kojeg Beograd tereti za ratne zločine protiv civila na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije