Ex -Yu

Dačić: Sjever KiM ne može pod suverenitet Prištine

Dačić: Sjever KiM ne može pod suverenitet Prištine
Foto: N.N. | Dačić: Sjever KiM ne može pod suverenitet Prištine

BEOGRAD - Sjever Kosova i Metohije ne može pod suverenitet Prištine, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji vjeruje da će pitanje Kosova biti riješeno ako se međunarodna zajednica složi oko toga da ga treba riješiti.

"Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj", rekao je Dačić u emisiji "Stav" televizije O2 i podsjetio da on o tome govori desetak godina, jer, kako kaže, zna da je to jedino konkretno rješenje koje ne izaziva probleme.

"Ako se međunarodna zajednica složi oko toga da pitanje Kosova treba zatvoriti kao problem koji generira stalnu nestabilnost, mislim da će to pitanje biti rešeno", smatra Dačić, ali ističe da je problem u tome što delovi međunarodne zajednice nisu saglasni oko toga.

Šef diplomatije navodi da se tu ne radi o odnosu Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, već o odnosu evropskih partnera i SAD.

Komentarišući ponovljenu izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da je rješenje u Badinterovoj formuli, Dačić je izrazio saglasnost s tim stavom, ali i nevjericu da takav stav iznosi upravo predsjednik Crne Gore, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Ne mogu da verujem da se predsednik Republike Crne Gore ne seća da je Badinter govorio o granicama republika, a ne o granicama pokrajina. Samo, nemojte sada kad ste prekršili Badinterovu formulu, da govorite o tome da ne mogu da se menjaju neke granice koje nikad nisu bile međunarodno priznate, već su to administrativne granice između centralne Srbije i autonomnih pokrajina", rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije