Ex -Yu

Dačić: Srbija je most između Zapada i Istoka

Dačić: Srbija je most između Zapada i Istoka
Foto: Ilustracija | Dačić: Srbija je most između Zapada i Istoka

RABAT - Između Maroka i Srbije prije svega bi trebalo da se aktivira Mješoviti komitet za saradnju dvije zemlje, a treba i definisati u kojim oblastima Srbija i Maroko mogu da imaju bolju saradnju, rekao je u Rabatu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, naglasivši da je Srbija most između Zapada i Istoka.

"Srbija ima jedinu specifičnu poziciju, a to je da ima Ugovor o slobodnoj trgovini i sa Evropskom unijom i sa Rusijom i sa Turskom, sa celim regionom, tako da je Srbija na neki način neki most koji može da vodi i na Zapad i na Istok", rekao je Dačić.

On je istakao da bi Srbija i Maroko trebalo da potpišu i trgovinski sporazum, da se organizuju biznis konferencije i poslovni klub privrednika dvije zemlje, koji će međusobno sarađivati.

Dačić, koji je razgovarao sa premijerom Maroka Saadedinom El Otmanijem i kolegom Naserom Buritom, istakao je da se pokazalo da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo. 

"Mi smo više puta rekli da međusobno podržavamo teritorijalni integritet naših zemalja i tako se ponašamo u međunarodnim organizacijama, sa željom da svi problemi budu rešeni mirno, dijalogom u okviru institucija nadležnih da posreduju u takvom dijalogu, a to su pre svega UN", naveo je Dačić. 

On je, nakon sastanaka, iskazao zahvalnost što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Dačić, koji je sa marokanskim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito ekonomske, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, podsjetio je da je Srbija nasljednica bivše Jugoslavije, te da sa ponosom ističe dugogodišnju tradiciju diplomatskih odnosa dvije zemlje. 

On je marokanskom kolegi donio fotografije iz srpskih arhiva, nastale tokom posjete jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog iz Beograda sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih 1961. godine. 

Dačić je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i Maroka tradicionalno dobri, te da je Beograd spreman da ih dalje razvija u duhu prijateljstva i saradnje. 

On je najavio da će Maroko biti zemlja počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga u oktobru u Beogradu. 

Tokom Dačićeve posjete potpisani su Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Maroka, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta između vlada Srbije i Maroka za period od 2018. do 2020. godine. 

Dačić je održao i predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije koje je upoznao o spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama Srbije, regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije