Ex -Yu

Dačić: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredijeli

Dačić: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredijeli
Foto: Tanjug | Dačić: Vlast će sve implementirati, opozicija da se opredijeli
Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je vlast prihvatila mnogo toga što ranije nije postojalo u izbornim uslovima, kao što je privremeno nadzorno tijelo koje bi pratilo medije, ali i da se privremeno promjeni sastav RIK-a.

Dačić je posle međustranačkog dijaloga rekao novinarima da će vlast u Srbiji realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor, a da se opozicija u narednim nedjeljama opredijeli hoće li učestvovati u tim tijelima.

Dačić je istakao da je vlast u Srbiji, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, imala izraženu želju da uradi sve što je moguće za unaprjeđenje uslova.

Govoreći o privremenom nadzornom tijelu, Dačić je kazao da će se ono sastojati od 12 članova, da će 6 predložiti REM, a šest opozicija, a to tijelo će, objašnjava imati ulogu da prati medije, izvještava javnost o primjeni Pravilnika za javne servise.

Kada je riječ o sastavu RIK-a, vlast se, prenio je Dačić, saglasila da doda još 6 članova i 6 zamjenika članova u stalni sastav i to iz redova opozicije.

On je ocijenio da su neke političke stranke imale “strah” da stave potpis "da ih Ðilasova platforma ne bi optuživala da pomažu vlasti".

“Vlast u Srbiji će realizovati sve što je prihvaćeno kao dogovor i radićemo na implementaciji sporazuma. Evroparlamntarci su predložili da ovo bude njihov prijedlog mjera sa kojim smo se mi složili, a očekujemo u narednim danima da se stranke opozicije opredijele da li žele da učestvuju u implementaciji, odnosno u tim tijelima”, rekao je Dačić.

Koliko god razgovori bili teški, napredak je postignut, rekao je Dačić i dodao da je vlast bila spremna na kompromis i da ima djelova sa kojima se ne slaže.

Evroposlanik Vladimir Bilčik rekao je da su oni izradili jedan dokument na osnovu povratnih informacija koje su dobili od učesnika u međustranačkom dijalogu, te da su u tom dokumentu predvidjeli niz mjera koje bi mogle da pomognu Srbiji da unaprijedi političke uslove za naredne izbore.

“Dokument su predložili kofasilitatori, a želimo da pozovemo sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja dokumenta, da rade na sprovođenju konkretnih mjera”, rekao je Bilčik i dodao da su oni spremni i da se vrate kako bi pratili sprovođenje dogovora.

Bilčik smatra da dokument predstavlja korak naprijed i poručio je da bojkot izbora nije način da se ostvari napredak kada je riječ o demokratiji.

“Nadam se da će to svi imati na umu predstojećih nedjelja”, dodao je.

Dačić je na kraju poručio da unaprjeđenje izbornog procesa neće biti ugroženo time da li će dokument biti potpisan ili ne.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije