Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dačić o saopštenju Kvinte: Pokušaj stvaranja lažne ravnoteže odgovornosti za Kosmet

Dačić o saopštenju Kvinte: Pokušaj stvaranja lažne ravnoteže odgovornosti za Kosmet
Foto: Tanjug/AP | Dačić o saopštenju Kvinte: Pokušaj stvaranja lažne ravnoteže odgovornosti za Kosmet
Srna

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je poziv koji su zemlje Kvinte uputile Beogradu da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova, odnosno Prištini da ukine takse Srbiji, pokušaj stvaranje lažne ravnoteže odgovornosti i nastavak stare i već viđene politike.

"Njihove tvrdnje da mi time iritiramo Prištinu je pokazatelj stare politike prema Srbiji. Vidi se njihova želja da Kosovo postane član što više mađunarodnih organizacija, da je prizna što više zemalja", rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

On je naveo da u saopštenju vlada zemalja Kvinte, koje je objavljeno na sajtu Ambasade Vlade Francuske u Beogradu, nigdje ne piše da će zemlje koje Kvintu čine, posebno SAD, Njemačka i Francuska, prestati da lobiraju za nezavisnost Kosova.

"Oni su toliko zajedno sa islamskim zemljama uticali da Kosovo bude priznato, a sada od nas traže da se odreknemo svojih prava", rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će Beograd, međutim nastojati da spriječi ulazak Kosova u Interpol i Unesko, o čemu će se odlučivati u oktobru, odnosno novembru, kao i da broj članica UN koji su priznali Kosovo padne ispod polovine.

"Mi se time ne inatimo", poručio je Dačić i rekao da će Srbija na svakom mjestu braniti svoje nacionalne interese.

On je primjetio da po saopštenju Kvinte ispada da je Priština imala pravo da uvede takse Srbiji jer Srbija ima kampanju, a da pri tom uopšte nisu spomenuli da su iste takse uvedene i BiH.

"A što su sankcije prema BiH. Zar BiH vodi kampanju? To niko i ne spomenu", rekao je Dačić.

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što prije obnove dijalog, poručivši da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

U zajednikoj izjavi zemalja Kvinte - Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD - objavljenoj na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu naglašeno je da su vlade tih zemalja "ujedinjene u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum, koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije