Ex -Yu

Dačić odbrusio Borisovu, srpski ambasador pozvan na "raport" u Sofiju

Dačić odbrusio Borisovu, srpski ambasador pozvan na "raport" u Sofiju
Foto: Tanjug/AP/NN | Dačić odbrusio Borisovu, srpski ambasador pozvan na "raport" u Sofiju

SOFIJA - Ambasador Srbije u Sofiji biće pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedjeljak, po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog komentara srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu, saopšteno je danas u Sofiji.

Kako prenosi agencija BTA, povod za poziv ambasadoru Srbije je Dačićev komentar izjave bugarskog premijera Borisova na konferenciji za novinare na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju.

Borisov je rekao da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cijele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Ministar Dačić prokomentarisao je tu izjavu Borisova danas riječima da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

On je to rekao za RTS povodom izjave Borisova da bi Borel kao budući šef diplomatije EU trebalo da zastupa stav cijele Unije i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje ", rekao je Dačić.

On je kazao da je siguran da se Borel neće ponašati na taj način da će sada podržavati nastojanja nekih država koje su priznale Kosovo.

Govoreći o izjavi analitičara Boda Vebera da će Borel pomoći Beogradu da shvati da je realnost nezavisnost Kosova, Dačić kaže da bi njima neko trebalo da pomogne i posavjetuje ih da je realnost drugačija.

"Baš će oni da nam drže predavanje. Najviše od svega me nervira licemerje, kada vas neko gleda u oči i priča vam nešto u šta ni sam ne veruje",  rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije