Ex -Yu

Dačić poručio Prištini: Vi ste čedo Klintonove administracije, sada je drugo vrijeme

Dačić poručio Prištini: Vi ste čedo Klintonove administracije, sada je drugo vrijeme
Foto: Sputnik | Dačić poručio Prištini: Vi ste čedo Klintonove administracije, sada je drugo vrijeme

BEOGRAD -Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ukoliko Priština želi kompromis sa Beogradom, ne može da postavlja maksimalističke ciljeve kao što je nezavisnost Kosova i poručio da je Kosovo čedo bivše američke administracije — Klintonove administracije“.

„Ako žele da se ide na kompromis, svi treba da stvaramo atmosferu za kompromis, a ne da postavljaju maksimalističke ciljeve i zahteve“, rekao je Dačić za TV Pink.

Komentarišući dijalog u Briselu i izjave Hašima Tačija, on je rekao da je to bila predstava za kosovsku javnost, imajući u vidu da je cijelo rukovodstvo iz Prištine došlo u Brisel.

“Postoji priča da Tači hoće dijalog i da se zalaže za kompromisno rešenje, ali ga ostali ne podržavaju. Sada je Federika Mogerini pozvala sve njih na sastanak da vidi da li hoće da učestvuju u procesu ili neće“, pojasnio je Dačić i dodao da je dobro da se dijalog odvija.

Komentarišući vijest da Amerika naoružava kosovske snage bezbjednosti, Dačić je rekao da ga to ne čudi jer je riječ o starim saveznicima i podsjeća da Rezolucijom 1244 nije predviđeno da Kosovo ima vojsku i da je jedina vojna sila KFOR.

Šef srpske diplomatije kaže da se takva vrsta pomoći Albancima na Kosovu ne može tumačiti u Srbiji kao prijateljska, i da će to biti tema na sastancima koje naredne nedjelje ima sa zvaničnicima američke administracije.

Vlastima u Prištini ipak poručuje da je „Kosovo čedo bivše američke administracije — Klintonove administracije“, a da Sjedinjene Američke Države sada izlaze iz uobičajenog klišea i nemaju poverenje u EU, NATO, UN.

Za predsjednika SAD kaže da je „vansistemski čovjek“ i da je tokom izbora imao kritičare i među demokratama, ali i među republikancima, ali da ga je narod podržao.

“Za nas je ključna stvar da dođemo do američke administracije i razgovaramo sa njenim članovima kao što se razgovaralo sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, kako bi se došlo do kompromisa za kosovsko pitanje“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije