Ex -Yu

Dačić protestuje u SB UN zbog vojske Kosova

Dačić protestuje u SB UN zbog vojske Kosova
Foto: Tanjug/Arhiva | Dačić protestuje u SB UN zbog vojske Kosova
Tanjug

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić protestovaće u srijedu u Njujorku u Savjetu bezbjednostu UN zbog odluke Prištine da formira kosovsku vojsku.

Dačić je to potvrdio za "Sputnjik" neposredno pred odlazak na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KiM.

"Jasno i argumentovano ću predočiti najvećim svetskim silama da je formiranje takozvane vojske Kosova, odnosno, paravojske, protivno Rezoluciji 1244, koju je i usvojio Savet bezbednosti“, rekao je ministar inostranih poslova Srbije.

Dačić će, kako je rekao, predstaviti članicama SB UN i sve jednostrane odluke Prištine koje su potpuno zakočile dijalog u Briselu.

"Priština je prekršila i sporazum CEFTA, podižući poreze na robu iz Srbije, lobiraju za članstvo u Interpolu, iako nije država-članica Ujedinjenih nacija. Svi argumenti su na strani Beograda koji je ispunio sve svoje preuzete obaveze. U potpunosti poštujemo Rezoluciju 1244, ali i dijalog koji vodimo u Briselu", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić podsjeća da je ovo sjednica SB UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na Kosovu, na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsjedavanje.

Prethodna sjednica o Kosovu održana je 18. maja ove godine, a šestomjesečna pauza je nastala zbog protivljenja Velike Britanije, SAD i Francuske da se ta tema stavlja na dnevni red svaka tri mjeseca, što je bila praksa u posljednjih 19 godina.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Dobrica

Najveca ljiga.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije