Ex -Yu

Dekani staju na put pranju diploma na Beogradskom Univerzitetu

Dekani staju na put pranju diploma na Beogradskom Univerzitetu
Dekani staju na put pranju diploma na Beogradskom Univerzitetu

BEOGRAD - Prilikom upisa na master programe fakulteta koji se nalaze u skolopu Univerziteta u Beogradu, studenti koji dolaze sa privatnih fakulteta ili univerziteta iz drugih gradova, mogli bi da imaju poprilične glavobolje.

Naime, pojedini dekani riješili su da stanu na put "pranju diploma" sa privatnih fakulteta, ali i da dokažu da se znanje koje se stiče na Beogradskom Univerzitetu razlikuje od drugih.

"Kod nas mogu da se upišu studenti sa drugih fakulteta, koji su zainteresovani za naše master programe, ali moraju da polažu diferencijalne ispite. Razlog tome je što, bez obzira da li se radi o privatnom ili državnom fakultetu, programi nisu usaglašeni. Ukoliko se i malo razlikuju student mora da polaže predmete koji su bazični za tu oblast. Mi primamo samo za jedan smer studente sa Tehničkog fakulteta u Novom sadu ili Elektrotehničkog u Nišu, jer su naši programi usaglašeni", priča Branko Kovačević, dekan ETF-a u Beogradu.

Većina fakulteta, poput FON-a, imaju jasno propisana pravila za koje master studije mogu konkurisati studenti koji su završili određeni fakultet, ali ni to ne znači da neće morati da polažu diferencijalnu razliku. Jedan od dekana koji se najglasnije bori za prava i znanje svojih studenata, i koji je uspio da napravi nov model vrednovanja kako bi ih zaštitio, svakako je Branislav Boričić sa Ekonomskog fakulteta.

"Oni koji su završili neki od fakulteta Univerziteta u Beogradu, oni polažu dva diferencijalna testa, dok oni koji dolaze sa privatnih i iz drugih gradova polažu četiri. Jedan je zajednički predmet i to su Osnove ekonomije, a ostali su po izboru. Ovo radimo pre svega da bismo sprečili pranje diploma jer to jeste jedini način da se napravi brana prema onima koji to žele da urade. Drugo, Univerzitet u Beogradu se nalazi među tri odsto najboljih u svetu i mi znamo koliko se ozbiljno obavljaju ispiti i ocenjuju studenti. Isto tako, studenti sa drugih fakulteta dolaze sa boljim prosekom, a imaju manje znanja, a dokaz za to je i njihova prolaznost tokom polaganja ovih testova",  kaže Boričić.

On navodi da se u praksi pokazalo i da studenti koji dođu na master studije sa drugih fakulteta, koji su u sklopu Univerziteta u Beogradu, po pravilu bolje urade testove iz predmeta sa kojim se možda prvi put susreću.

(24sata.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije