Ex -Yu

Detalji nesreće: Jahta srpskog državljanina udarila u barku, nastradala službenica policije

Detalji nesreće: Jahta srpskog državljanina udarila u barku, nastradala službenica policije
Foto: wikimedia.org | Detalji nesreće: Jahta srpskog državljanina udarila u barku, nastradala službenica policije

U pomorskoj nesreći koja se dogodila u budvanskom akvatoriju poginula je M. Š. (31), a povrjeđen je V. S. koji je bio u barci sa stradalom.

M.Š. je preminula na licu mjesta i bila je službenica Uprave policije, zaposlena u Sektoru kriminalističke policije.

Nesreća se dogodila između Školjića i Mogren plaže na otvorenom moru, kada je u barku udarila jahta kojom je upravljao maloljetnik M.S. (17). Oba plovila su se kretala od ostrva Sveti Nikola ka Jazu. Nakon sudara, jahta dugačka 12 metara je prepolovila barku od četri metra. Barka je potonula.

Jahta plovi pod američkom zastavom, a prema saznanjima vlasnik je državljanin Srbije čiji sin je upravljao plovilom. Za sada još nije potvrđeno da li je M.S. imao dozvolu za voditelja čamca, kojom brzinom se kretao, što će se utvrditi tokom uviđaja.

Nezvanično se saznajemo, osobe koje su bile na jahti neposredno prije nesreće, nalazile su se na krmi, pramac plovila je bio podignut što je smanjilo vidno polje sedamnaestogodišnjaku koji je upravljao jakim motorom.

Zbog sumnje da je, upravljajući jahtom, izazvao tešku nesreću na vodi, budvanska policija uhapsila je M.S. koji se tereti da je počinio teško krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja u sticaju s krivičnim djelom izazivanje opšte opasnosti.

Nakon što je jahta udarila u barku, M.S. je pokušao da spasi M.Š., ali nažalost ona je na mjestu preminula.

Niko od osam osoba koje su bile na jahti nije povrijeđen. Oni su nakon nesreće privedeni u prostorije Centra bezbjednosti Budva i od svih je uzeta izjava. Tužilac, koji je rukovodio uviđajem, naložio je da se uhapsi M.S. (2003), koji je upravljao jahtom.

Načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti, Žarko Lukšić kazao je da se nesreća dogodila u subotu oko 14 i 20 minuta.

Prema riječima Lukšića blizu mjesta nesreće na moru bilo je i nekoliko ribarskih čamaca. Jednim od tih čamaca prevezeno je tjelo stradale žene do marine u Budvi.

„Danas je planirano vađenje potonule barke. Takođe, uradićemo plej bek, i na kamerama vidjeti kako je došlo do ove pomorske nesreće - kazao je Lukšić.

U Budvi je osim nadležnog tužioca, policije bio i nacionalni istražitelj za pomorske nesreće. Uviđaj je u toku. Lukšić je apelovao da se poštuju mjere sigurnosti u pomorskom saobraćaju, i najavio da će biti pojačan inspekcijski nadzor.

(Kurir/Novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije