Ex -Yu

Diplomatski skandal: Etiopija udružila zemlje bivše Jugoslavije?

Diplomatski skandal: Etiopija udružila zemlje bivše Jugoslavije?
Foto: Ilustrativna fotografija | Diplomatski skandal: Etiopija udružila zemlje bivše Jugoslavija?
N.N.

ADIS ABEBA - Jedan nezapamćeni diplomatski skandal u Etiopiji uspio je da izazove ono što se rijetko dešava - da se ujedine zemlje nekadašnje Jugoslavije.

Zvaničnici Etiopije upali su, kršeći međunarodne protokole, u zgradu ambasade Srbije u Adis Abebi, zvanu "Titova kuća", dok je ambasador Aleksandar Ristić bio na odmoru u Srbiji, jer smatraju da zgrada pripada njima.

Ali kako je objekat i dalje predmet sukcesije, svih šest zemalja SFRJ spojilo se i zahtijevalo da se situacija vrati u pređašnje stanje. Do sada nezabilježeni incident u diplomatskoj praksi desio se, prema saznanjima "Blica" iz diplomatskih krugova, 23. oktobra 2020. godine. Zvaničnici Etiopije upali su nenajavljeno u dvorište ambasade i počinili neviđeni izgred.

"Usledilo je izbacivanje domara, uz fizičku silu, i ulazak predstavnika etiopske vlade u samu zgradu. Preturali su po arhirvi, prepisci i ličnim stvarima ambasadora što je čin bez presedana u međunarodnim odnosima i flagrantno kršenje Bečke konvencije. Ona propisuje da nije dozvoljen upad u diplomatsko predstavništvo druge zemlje bez dozvole, a da ne govorimo o ostalim postupcima", otkriva izvor "Blica".

Srbija je odmah, kao diplomatsku mjeru protesta, spustila nivo odnosa na nivo otpravnika poslova, a od tada je, kako kaže izvor "Blica", krenula zajednička borba zemalja bivše SFRJ da objekat vrati pod svoje.

"Ambasador Ristić je od tog nezabeleženog skandala na konsultacijama u Srbiji. Svih pet zemalja Jugoslavije tražilo je da se vlasti Etiopije povuku, a da zgrada objekta bude predmet dalje sukcesije. Sve države su u februaru ove godine, preko misije u Njujorku, poslale zajedničku notu ministra spoljnih poslova Etiopije. Pisali su i zvaničnici Srbije, ali odgovor do danas nije stigao", rekao je sagovornik.

Ovakav razvoj događaja se nije očekivao, navodi sagovornik, jer je Etiopija smatrana prijateljskom zemljom. Ipak, došlo se u nesvakidašnju situaciju, da pitanje "razdora", postane tačka koja spaja bivšu SFRJ.

Zašto je ta zgrada toliko poželjna? Sagovornik kaže - jedna je od najljepših u centru Adis Abebe.

Car Etiopije Hajle Selasije ju je, zajedno sa zemljištem, carskim ukazom poklonio Josipu Brozu Titu i tadašnjoj SFRJ još 1959. godine kao svojevrsni simbol prijateljstva prilikom Titove zvanične posjete.

Zgrada se nalazi u ulici koja i nosi ime po Josipu Brozu Titu, a sama zgrada poznata je u Adis Abebi kao "Titova kuća". Etiopske novine su, kako kaže sagovornik, tada prenijele Titov govor, u kojem se on zahvaljuje caru na zgradi koja je poklonjena.

"Imajući u vidu da Tito nije bio u mogućnosti da je koristi, ustupljena je i iskorišćena za smeštaj ambasade i rezidencije ambasadora bivše SFRJ", navodi sagovornik "Blica".

Pitanje vlasništva se nije postavljalo, a kako tvrdi izvor "Blica", nije bilo potrebe za vlasničkim listom s obzirom na to da je postojao ukaz cara.

"Ipak, bivša SFRJ je tokom sedamdesetih godina pokrenula proceduru za upis prava, vlasništva u javne knjige, ali etipska strana nikada nije završila proceduru. Dokumentacija je nakon revolucije 1974. zapečaćena i pažljivo čuvana, a nesumnjivo je da se carski ukazi dalje nalazi u etiopskoj arhivi. Pitanje svojine nad objektom nije otvarano od 1974. do 1991. godine, a posle toga kreću pritisci", ističe izvor "Blica".

U junu 2018.godine kaže naš sagovornik aktuelni režim Etiopije je u odgovoru na note sukcesora slate povodom statusa vlasništva zgrade naveo da je zgrada svojina Etiopije.

"Ranije nije bilo problema da se kod raznih javnih preduzeća menja ime korisničkih usluga, jer je na računima za vodu, struju i telefon stajala SFRJ, pa SRJ, pa SCG i naposletku Srbija. To bi bilo teško ostvarivo da je samo zakup zgrade u pitanju. Druge ambasade koje zakupljuju objekte ne dobijaju račune na svoje ime. Od tada, tokom 2019. i 2020. traženo je iseljenje u kratkom vremenskom roku. Jedini odgvoor koji je stigao posle upada nije sadržao ništa novo sem ranijih, neosnovanih tvrdnji", objašnjava izvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije