Ex -Yu

Direktori preduzeća iz Hrvatske i Srbije optuženi za prevare

Direktori preduzeća iz Hrvatske i Srbije optuženi za prevare
Foto: Ilustracija | Direktori preduzeća iz Hrvatske i Srbije optuženi za prevare

VINKOVCI - Policija u Hrvatskoj danas je prijavila deset direktora hrvatskih i srpskih preduzeća koje sumnjiči da su poreskim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili državni budžet za najmanje 7,6 miliona kuna (oko 990.000 evra).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je četvoro državljana Srbije i šest državljana Hrvatske koji imaju između 23 i 57 godina, a koji su bili direktori u sedam trgovačkih društava sa sjedištem u Vukovarsko-sremskoj županiji, prenosi agencija Hina.

Policija je precizirala da su 53-godišnji direktor i administrativne radnice (48-godišnja i 33-godišnja) preduzeća iz Trpinje, od januara do kraja decembra 2017. godine, lažno prijavili pravo na odbitak pretporeza od najmanje 2,4 miliona kuna (oko 311.000 evra).

Ostale prijavljene osobe sumnjiče se da su kao direktori firmi iz Trpinje, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje i Ivankova za preduzeće 53-godišnjaka koristili ulazne račune svojih firmi kako bi lažno proknjižili otkup žitarica i uljarica u vrednosti od 12,5 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Time su, ističe tužilaštvo, oštetili državni budžet za najmanje 5,2 miliona kuna (oko 675.000 evra).

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su Opštinskom državnom tužilaštvu u Vukovaru podneli poseban izvještaj kao nadopunu kaznene prijave Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije