Ex -Yu

"Distanciramo se od fašističkog okupljanja u Blajburgu"

"Distanciramo se od fašističkog okupljanja u Blajburgu"
Foto: Screenshot | "Distanciramo se od fašističkog okupljanja u Blajburgu"

BEČ - Rimokatolička crkva austrijske pokrajine Koruška distancirala se od desničarskog i fašistickog okupljanja oko komemoracije u Blajburgu.

Ta crkva je zatražila od hrvatske crkve da ispoštuje pravila kako do toga ne bi došlo.

"Katolička crkva Koruške distancira se jasno i odlučno protiv svih desničarsko-ekstremističkih i fašističkih manifestacija oko komemoracije u Blajburgu"; poručila je dioceza u saopštenju.

U zajedničkom sasopštenju crkve i nadležnih vlasti Koruške se ističe da su katolička crkva i blajburški vod sjećanja organizatori predstojeće komemoracije, te da misa, koja će se održati na privatnom posjedu, odgovara crkvenim pravilima i proteklih godina nije bila povod za kritiku.

Da bi se osiguralo da ove godine komemoracija, odnosno dešavanja oko nje ne daju povod za kritiku, pozivaju se odgovorni u crkvi u Hrvatskoj da preduzmu odgovarajuće mjere.

Tako rimokatolička crkva u Koruškoj smatra da treba zabraniti političke govore u okviru mise, da se odustane od nošenja političkih obilježja, plakata i transparenata, uniforma, ili odjeću sa bilo kakvim natpisima, te zabrani točenje alkohola.

Pridržavanje tih uslova je preduslov da se za komemoraciju i u buduće daje dozvola.

Takođe u dopisu hrvatskoj katoličkoj crkvi se ističe da u Austriji, za čitav skup koji će se održati 12.maja, važe austrijski zakoni, kojih se organizatori moraju pridržavati.

Istovremeno i pojedini austrijski političari, koji su ranijih godina prisustvovali komemoraciji, na kojoj se koriste ustaška obilježja, što je već duže vrijeme kritikovano u Austriji, a ove godine posebno naišlo na osudu uoči skupa, otkazuju dolazak.

Nekadašnja predsjednica austrijskog parlamenta Anelize Kicmiler, koja je jos 2014.održala govor na komemoraciji, ove godine je otkazala dolazak.

"Na ovom svakogodišnjem okupljanju se veliča ustaški režim koji je sarađivao sa nacistima, odnosno fašistička hrvatska država, koja su odgovorni za masovna ubistva Jevreja, Roma, Srba i protivnika tadašnjeg režima"; upozorava političar iz redova Zelenih Karl Elinger.

On je još prije par godina digao svoj glas i istakao da se radi o nepodnošljivom stanju jer, iako nisu svi učesnici desničari, ta scena zloupotrebljava skup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije