Ex -Yu

Djeca otrovana na brodu imaju promjene na mozgu

Djeca otrovana na brodu imaju promjene na mozgu
Foto: Screenshot / Youtube - Dalmatinski portal | Djeca otrovana na brodu imaju promjene na mozgu

SPLIT - Petogodišnji dječak iz Italije i njegova 14-godišnja sestra, koji leže u vještački izazvanoj komi na respiratoru u splitskoj bolnici, imaju promjene na mozgu zbog udisanja ugljen-monoksida, javlja "Slobodna Dalmacija".

Brat i sestra i dalje leže na Jedinici intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici, gdje se ljekari danonoćno bore za njihove živote.

Ali, ljekari strahuju da bi onog trenutka kada budu skinuti sa respiratora i kada dođu svijesti, moglo da dođe do neuroloških problema.

Juče je otrovanoj djeci napravljena magnetska rezonanca mozga te je i kod djevojčice i kod dječaka pokazala određene promjene na mozgu, ali zasad još niko ne može da zna o kakvim se promjenama tačno radi i koliko su ozbiljne. Ono što je neupitno je da su te promjene nastale kao posljedica udisanja otrovnog ugljen-monoksida.

"Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator, kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživljavanja moždanih stanica. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga", rekao je "Slobodnoj Dalmaciji" jedan splitski neurolog, koji je želio da ostane anoniman.

Zbog tragedije u kojoj je smrtno stradao jedan Italijan, a dvoje djece je i dalje u komi i na aparatima, uhapšeni su vlasnik i kapetan broda.

Kako je objavila policija, uhapšeni su jer su u brod ugradili agregat iz kojeg je curio otrovni gas.

Jutros su odvedeni pritvorskom nadzorniku uz krivičnu prijavu zbog teškog krivičnog djela protiv opšte bezbjednosti. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo elemenata za određivanje pritvora.

(Slobodna Dalmacija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije