Ex -Yu

Djevojka u bikiniju sunčala se pored spomenika u Jajincima

Djevojka u bikiniju sunčala se pored spomenika u Jajincima
Foto: Facebook | Djevojka u bikiniju sunčala se pored spomenika u Jajincima

BEOGRAD - Djevojka u bijelom bikiniju uslikana je kako se sunča kraj spomenika u okviru memorijalnog kompleksa stratišta u Jajincima.

Na tom mjestu je, da podsjetimo, tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više desetina hiljada ljudi.

Ne čudi stoga reakcija Muzeja žrtava genocida koji protestuje zbog nedoličnog ponašanja pojedinaca. 

Kako se navodi u saopštenju na Facebook-u, Muzej žrtava genocida osuđuje nedolično ponašanje pojedinih građana u okviru memorijalnog kompleksa.

"Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću podseća na to da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za anticivilizacijsko i nedolično ponašanje pojedinih neodgovornih građana koji ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, kao izletišta i dr.", navodi muzej.

Dodaju da Memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima predstavlja kulturno dobro i kao takav je zaštićen zakonom.

"Ovo je očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u oružanim sukobima u prošlosti", ističu u saopštenju.

Muzej žrtava genocida pozvao je sve građane da se savjesno i odgovorno odnose prema mjestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka.

Istovremeno, Muzej poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalnu policiju, odgovarajuće sekretarijate grada Beograda, JP "Zelenilo - Beograd" i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijalnog prostora nekadašnjeg stratišta u Jajincima, kao i da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

(Telegraf)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije