Ex -Yu

Đukanović: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savjet Evrope

Đukanović: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savjet Evrope
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Đukanović: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savjet Evrope
Tanjug

​PRIŠTINA - Crna Gora podržava članstvo Kosova u Savjet Evrope, izjavio je danas u Prištini predsjednik Milo Ðukanović, dodao da zvanična Podgorica podržava dijalog sa Beogradom i pozvao Prištinu da pokaže interes za nastavak tog procesa.

Ðukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani odnose "dveju država" ocijenio odličnim i rekao da ovu posjetu, kako je naveo, "vidi kao priliku za jačanje međusobnog povjerenja, za otvaranje novih prostora za unaprjeđenje međudržavne saradnje".

"Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova za nas da podržavamo jedni druge da prevaziđemo izazove na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. U ovoj oblasti možemo pomoći jedni drugima", rekao je Ðukanović.

On je rekao da zvanična Podgorica prati dešavanja vezana za dijalog Beograda i Prištine, podržavaju ga i vjeruju, kaže, da samo politički dijalog može da dovede do rješenja.

On je rekao da je važno da Priština u ovom procesu bude dosljedna i da pokaže interes da za nastavak dijaloga.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Ðukanović je rekao da podržava Berlinski proces u kojem čestvuju aktivno sve zemlje regiona.

"Smatramo da je Otvoreni Balkan potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiona i u trenutku kada su smatrale da su evropske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se dešava stvorilo dobar momenat za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet da blokira proces integracije", tvrdi Ðukanović, prenijeli su prištinski mediji.

Osmani je ocijenila da bi priključenje Otvorenom Balkanu značilo još veći uticaj Rusije i kao važno navela da, kako kaže, "zajedno treba da se suprotstavimo ruskoj agresiji i njihovim satelitima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana".

"Ðukanović se pokazao kao važan saveznik. Narod ceni njegov doprinos priznavanju nezavisnosti Kosova i posvećenost borbi protiv zlonamjernosti u našem regionu. Ovaj sastanak se održava u važnom trenutku na našem kontinentu, samim tim i na Zapadnom Balkanu. Neophodno je da stanemo rame uz rame protiv ruske agresije i ruskih satelita u regionu, kako bismo održali mir i stabilnost u našem regionu", rekla je Osmanijeva.

Sa Crnom Gorom, kazala je, dijelimo saradnju u nizu oblasti, a posebno turizmu.

"Ne smijemo zaboraviti izuzetan doprinos koji je Crna Gora dala Kosovu 1999. godine, otvarajući put našim izbjeglicama", rekla je Osmanijeva, koja je od Crne Gore zatražila podršku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope i drugim organizacijama.

Istakla je pritom i namjeru da se Priština što prije priključi i NATO-u.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije