Ex -Yu

Đukanović: Ispuniti standarde za članstvo u Uniji

Đukanović: Ispuniti standarde za članstvo u Uniji
Foto: Facebook | Đukanović: Ispuniti standarde za članstvo u Uniji

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je na sastanku o zapadnom Balkanu koji je održan u Berlinu potencirao važnost beskompromisnog ispunjavanja standarda i realizovanja reformi za članstvo u EU.

Đukanović je dodao da je ukazao i na to da EU "mora otkloniti neke nesaglasnosti u svojim stavovima".

On je za TV Crne Gore nakon jučerašnjeg sastanka u Berlinu ocijenio da je taj skup bio dragocjen jer je označio fazu u kojoj će NJemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja zapadnog Balkana.

"Bila je to prilika da iz ugla zemalja zapadnog Balkana, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa", rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da je insistirao na tome da EU treba da ima jasan akcioni plan za rješavanje nekih ključnih deficita, čijim otklanjanjem će zemlje stvoriti uslov za punu integraciju.

"Mislim, prije svega, na infrastrukturni deficit, to je važno da se pomogne ljudima sa zapadnog Balkana da jasnije vide evropsku perspektivu, takođe, preduzećima iz naših zemlja, ali i investitorima da ulože svoj kapital i pomognu nam da zaposlimo više ljudi", naveo je on.

On je istakao da je razgovor u Berlinu pomogao da se otvori put za prevazilaženje blokade dijaloga između Beograda i Prištine, te ocijenio da je ovo "sudbonosan trenutak", odnosno prilika za prevazilaženje tog problema i uspostavljanje dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Đukanović je istakao da bi rješavanje tog problema bilo blagotvorno za stabilnost reigona.

U Berlinu je juče održan sastanak zapadnobalkanske šestorke, u organizaciji njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije