Ex -Yu

Đukanović: Nerealni datumi koji se serviraju o članstvu Crne Gore u EU

Đukanović: Nerealni datumi koji se serviraju o članstvu Crne Gore u EU
Foto: jorono/Pixabay | Đukanović: Nerealni datumi koji se serviraju o članstvu Crne Gore u EU

Dobijanje IBAR-a (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila) predstavljalo bi značajan politički impuls i podstrek u evropskim integracijama, ali ne znači da je time posao i završen, jer reforme predstoje tek nakon tog izvještaja, kaže Nikoleta Đukanović, profesor na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

Ona je gostujući u emisiji Fokus na TVCG istakla, da iako postoji nesvakidašnja politička volja iz Evropske unije da se proces integracija osvježi, pitanje je, kako kaže, da li će Crna Gora zadržati političku stabilnost kako bi taj proces dovela do kraja.

"Evropska unija ima političku volju da zaista taj proces nekako osvježi i pogura i geopolitičke prilike nažalost su takve, ali nama na sreću idu na ruku i mislim da to treba iskoristiti. Da li mi imamo kapacitete i preduslove da tako nešto realizujemo to je vrlo nezgodno pitanje zato što je teško predvidjeti da li ćemo uopšte uspjeti da održimo ovu koheziju koju danas imamo na klimavim nogama i političku stabilnost koja postoji, zato što ipak ta većina u parlamentu koliko god je velika ona je vrlo, ne mogu reći nestabilna, ali je stalno upitna", navela je  Đukanović.

Ona kaže i da nije nikakva novina da će Crna Gora biti naredna članica, samo je pitanje kada.

"Dakle, mislim da ovi datumi koji se građanima serviraju u posljednjih 12 mjeseci su apsolutno nerealni, zato što smo vidjeli da mi već nekoliko mjeseci ne možemo da uspostavimo nikakav dogovor niti konsenzus ni na nivou partija, a kamoli društveni konsenzus oko nekih da kažemo reformi ili preduslova za reforme. Kako ćemo onda tako krupne korake uspjeti da završimo u tako kratkom periodu, ako znamo da samo dvije minimum godine nam trebaju za proces odobrenja od nacionalnih parlamenta država članica", zaključila je Đukanović, prenio je portal RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije