Ex -Yu

Đukanović: "Srpski svet" je samo umanjenica za "veliku Srbiju"

Đukanović: "Srpski svet" je samo umanjenica za "veliku Srbiju"
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL | Đukanović: "Srpski svet" je samo umanjenica za "veliku Srbiju"

ZAGREB - Pojam "srpski svet" eufemizam je za velikosrpsku politiku, rekao je danas u Zagrebu crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon susreta s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo da štiti navodno ugrožena prava Srba u drugim državama, rekao je Đukanović, rekavši kako to on čita kao ugrožavanje suvereniteta susjednih država. Crnogorski predsjednik rekao je da tu procjenu temelji na iskustvu iz ratnih devedesetih, kad su iz Beograda takođe pozivali na zaštitu ugroženih prava.

"Ostalo znamo", naglasio je. Nada se da se neće ponoviti scenarij od prije tridesetak godina te da je na njemu da upozori na opasnu podudarnost s današnjicom.

Komentirajući "srpski svet", sintagmu koju koriste članovi srpske vlade predstavljajući je kao legitiman nacionalni interes Srbije, Đukanović je rekao da je to eufemizam za Veliku Srbiju.

"To je identično onoj krilatici - Svi Srbi u jednoj državi", smatra crnogorski predsjednik koji je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao udarnom iglom velikosrpskog nacionalizma i jedinom prekograničnom infrastrukturom "velike Srbije" koja negira postojanje crnogorske nacije.

Đukanović je u Zagrebu rekao da iz Beograda dolaze profašistički, velikodržavni projekti koji se koriste lažima.

Crnogorski predsjednik stigao je u posjetu Hrvatskoj usred rasta političkih i etničkih podjela u njegovoj zemlji, samo dan nakon što su opozicione crnogorske stranke, predvođenje njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS), pozvale na formiranje prelazne vlade koja će raspisati parlamentarne izbore.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije