Ex -Yu

Đukić-Dejanović: 60 učenika otišlo iz "Ribnikara"

Đukić-Dejanović: 60 učenika otišlo iz "Ribnikara"
Foto: Tanjug | Đukić-Dejanović: 60 učenika otišlo iz "Ribnikara"

BEOGRAD - Ministarka prosvjete Slavica Đukić Dejanović govorila je o preporukama koje je Ministarstvo prosvjete Srbije dalo obrazovnim institucijama pred početak nove školske godine i koliko je tragedija koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu uticala na promjenu prosvjetnog sistema.

Ministarka za TV Blic kaže da se Srbija još uvijek oporavlja nakon teške tragedije koja se dogodila 3. maja i da su sredinom avgusta ove godine poslate školama sugestije kako treba da izgleda nova školska godina.

„Iz tragedije koja nam se dogodila smo morali da izvučemo pouke. Kabinet premijerke zajedno sa ministarstvom prosvete i Institutom za mentalno zdravlje je radio na smernicama da prvi dani školske godine budu u vaspitnom duhu. Deca i nastavnici moraju i da razgovaraju, ne samo da uče. U tom smislu smo dali čitav set predloga i da svaka škola prilagodi to svojim potrebama. Prva nedelja je bila tematska, što znači da su učenici i razredni birali temu te nedelje o kojoj će razgovarati. Teme su bile životna sredina, dostojanstvo, stop nasilju“, rekla je ministarka.

Podsjetila je da su prosvjetni radnici oni koji kreiraju budućnost našoj djeci, pa se osvrnula na tragediju u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i njihov početak školske godine.

„Dosta vremena smo proveli sa tom decom. Deca su prvo nekoliko dana ranije otišli na Frušku goru, izabrali su nastavnike za koje su smatrali da trebaju da budu sa njima, a sa njima su bili i psiholozi. Deca su tamo plakala, pričala i počela su školsku godinu sa sećanjima i planovima za budućnost. Kažu da im je to dosta značilo“, rekla je Đukić Dejanović.

Ističe da postoji i veći broj učenika koji je odlučio da se ispiše iz Ribnikara.

„Šezdeset učenika nije krenulo u školu, oni su otišli u obližnje škole ali je uobičajen broj upisao. Nastavnici su u posebno teškim okolnostima, moraju doći na posao dobro pripremljeni. Jedno vreme su se osećali potpuno usamljeni, jedno vreme smo imali problem da niko nije želeo da bude direktor te škole. Samo izgovaranje reči „Ribnikar“ je bilo kao mina",  ispričala je  Đukić Dejanović.

Istovremeno, ona je podsjetila da je prostor, odnosno dio škole gdje se sve desilo, zatvoren, ali ostatak zgrade funkcioniše normalno. 

Zavisno od konsultacija sa roditeljima i svim akterima obrazovnog sistema i stručnjacima naknadno će biti odlučeno da li će se i na koji način učionica, odnosno dio škole u kom se tragedija odigrala pretvoriti u memorijalni centar.  

"U Ribnikaru sam bila sa decom prvog razreda. Trudili smo se da medijski Ribnikar ne bude preterano u fokusu, da roditelji i nastavnici ne gledaju kamere da ne budu pitani šta misle, nego da sve ide spontatno i čini mi se da je to bio solidan pristup", rekla je ministarka. 

Ovu školsku godinu će obilježiti i pojačano prisustvo policajaca i saobraćajaca u blizini škole, a ministarka kaže da će osim same brige o bezbjednost pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i razgovarati sa djecom. 

"Napravili smo i potpisali Memorandum, MUP i ja, sam projekat je 'Zajedno i bezbezbedno kroz detinjstvo'. Deca od prvog do petog razreda će sa policajcima imati 'frendli', odnosno prijateljski odnos, neće im pokazivati značku i razgovarati o svemu onome što može da se desi u saobraćaju, u slučaju elementarnih nepogoda i slično, a deca od petog do osmog razreda razgovaraće o prevenciji nasilja. Tu su osim policije uključene i razredne starešine, predmetni nastavnici, pedagog, psiholog i timski će raditi na tim sadržajima", objasnila je ministarka. 

Jedna od novosti, rekla je Đukić Dejanović, su izmjene koje se tiču kaznenih mjera i od sada će umjesto od šestog razreda osnovne, ocjena iz vladanja ulaziti u prosjek već od drugog razreda. 

Takođe, izmenama je predviđeno i to da dete ukoliko napravi prekršaj i pokrene se disciplinski postupak, neće moći da promeni školu sve dok taj postupak ne bude završen. 

"Neadekvatna ponašanja registuju se i u mlađem uzrastu, ne tek u šestom ili sedmom razredu. Deca još uvek imaju ambicije da budu dobri đaci i to što će ocena iz vladanja sada ulaziti u prosek može da bude efektivno", rekla je ministarka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije