Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Đurić: Ne može Kurti da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu

Đurić: Ne može Kurti da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu
Foto: Tanjug | Đurić: Ne može Kurti da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu
Tanjug

BEOGRAD - Zanimljivo je da političari u Prištini misle da imaju pravo da određuju ko će da predstavlja srpsku stranu u dijalogu, a još je zanimljivije što Aljbin Kurti misli da može da razgovara sa nekim, očekujući da mu se taj neko ničice klanja i izvinjava mu se svakog dana za ono što jeste i nije kriv, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Tim rečima je Ðurić prokomentarisao Kurtijevu izjavu iz Berlina da ima tri principa za nastavak dijaloga, od kojih je prvi da neće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pregovaračkim stolom.

Ðurić je rekao da je paradoks kada Tači, Haradinaj, Veselji pokušvaju da sa ogromne moralne visine drže pridike Srbima ko za šta treba da se kaje i ko kome treba da se izvinjava.

"Kao da su oni bili časne sestre ili milosrdni anđeli za vreme agresije i terorističke pobune na KiM, pa imaju pravo da sa visine nekome dele lekcije. A, svi dobro znaju šta su radili", rekao je Ðurić.

Ukazao je i da je problem sa stavovima prištinskih političara u tome što niko od njih ne gleda u budućnost, već se svaka njihova izjava odnosi na događaje od prije 20 godina, u pokušaju da se nekome nalijepi etiketa genocidnog, masovnih ubica, progonitelja, bez riječi o budućnosti.

Dodaje da oni smatraju da put u budućnost treba da vodi preko prošlosti tako što bi Srbi priznali lažnu, isključivu krivicu za sve događaje na KiM, kao da nije na hiljade Srba ubijeno i na stotine hiljada protjerane.

"Samo sa Srbijom koja kleči ničice, koja se izvinjava i postiđena je pred moralnim veličinama Tačijem, Haradinajem, Veseljijem, oni hoće proces pomirenja", rekao je Ðurić.

To, dodaje, pokazuje da oni proces pomirenja ne žele, već sa samo da Srbiji i srpskom narodu stavljaju etikete, a da na radaru nemaju program za budućnost, već protiv dijaloga.

"Oni bi da biraju ko će da pregovara, pa im ne valja Vučić, jer neće da se izvinjava", dodao je Ðurić.

Ponovio je da Srbija želi da ukaže na realno stanje na KiM i da utre put postizanju kompromisa, što znači da se u mjeri kojoj je moguće uvaže interesi obe strane, ali da je vrijeme pokazalo da je "naša ruka ostala da visi u vazduhu".

"Nećemo odustati od očuvanja mira i pogleda u budućnost. Vreme će pokazati da su oni koji misle da se u budućnost ide preko prošlosti na pogresnsoj, a oni koji su za pomirenje i uvažavanje, na pravoj strani istorije", rekao je Ðurić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije