Ex -Yu

Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici
Foto: Tanjug/AP | Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

NJUJORK - Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je danas da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj prijedlog u cilju pomirenja u regionu i kako ta osjetljiva tema ne bi bila politizovana.

On je napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više geopolitičke prirode.

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice.

"Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najpre razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina.  Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rešenje", istakao Đurić

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani "udari strahovita politička etiketa".

Podsjetio je da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsjednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsjednika Aleksandra Vučića, tada premijera, napali ekstremisti u Potočarima.

Đurić se nalazi u Njujorku gdje će sutra sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem učestovati na redovnoj sjednici SB UN o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će poslije uslijediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o rezoluciji o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije