Ex -Yu

Đurić: Zaustavljanje vladike bahati čin samovolje, vrijeđa naš narod

Đurić: Zaustavljanje vladike bahati čin samovolje, vrijeđa naš narod
Foto: Tanjug | Đurić: Zaustavljanje vladike bahati čin samovolje, vrijeđa srpski narod

BEOGRAD - Vladika raško-prizrenski Teodosija sinoć je zaustavljen na administrativnom prelazu Jarinje, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ističe da je to bahati čin samovolje kojim se vrijeđa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine.

Onemogućavanje našeg crkvenog velikodostojnika da se slobodno kreće po svojoj eparhiji jeste najflagrantnije kršenje vjerskih sloboda i šamar svim pravoslavnim vjernicima na Kosovu i Metohiji, naveo je Ðurić u saopštenju.

To što je vladiki Teodosiju, poslije udaljavanja sa administrativnog prelaza i verbalnog maltretiranja, navodno zbog dvije kante meda, na kraju ipak omogućeno da stupi na Kosovo i Metohiju ovaj incident ne čini manje strašnim, naglasio je Ðurić.

Ističe da je ova brutalna uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve odraz nekulture i političkog ekstremizma, koji na svakom koraku ima potrebu da iskaže svoj prezir prema srpskoj kulturi, veri i tradiciji.

"Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da upozore Prištinu da je takvo ponašanje nedopustivo i da konačno shvate da je svaki napad na SPC zapravo napad na hrišćanski karakter naše južne pokrajine i na evropsku kulturu u celini, te da u skladu sa tim i postupaju", kazao je Ðurić.

Pročitajte još: Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja zbog meda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije