Ex -Yu

Đurić: Teški i neprijatni razgovori sa Prištinom

Đurić: Teški i neprijatni razgovori sa Prištinom
Foto: Tanjug | Đurić: teški i neprijatni razgovori sa Prištinom

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da su razgovori sa Prištinom u Briselu bili teški i neprijatni jer su predstavnici Beograda morali da se suoče sa tvrdnjama da nema problema interno-raseljenih i izbjeglih lica i sa negiranjem da na Kosmetu postoji 18.000 uzurpiranih kuća i stanova.

Đurić je rekao da je u Briselu danas, u okviru nastavka dijaloga na ekspertskom nivou, razgovarano o pitanjima nestalih i prognanih i o ekonomskoj saradnji, navodeći da je pomenuto i pitanje narušavanja zaštićene zone kod manastira Dečani, kao i forimranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

"Pomenuli smo i nedavno ugrožavanje manastira Visoki Dečani i zaštićene zone oko manastira. Stavili smo akcenat i na potrebu za što skorijeg formiranja ZSO, ističući da je u periodu od proteklih nekoliko godina, srpski narod bio lišen kolektivnih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava, što je dovelo do migracije jednog dela naših ljudi prema centralnoj Srbiji i ugrozilo njihov opstanak na Kosmetu", rekao je Đurić.

On je dodao da se delegacija Srbije danas borila za srpske interese, rješavanjem problema i životnih pitanja običnih ljudi, prenosi Tanjug.

Đurić je naglasio da je životno pitanje to da se sazna sudbina nestalih Srba, što se, kako napomenuo ne može desiti bez otvaranja arhiva terorističke OVK.

On je najavio da će tehnički razgovori biti nastavljeni i prije narednog sastanka na nivou predsjednika i predstavnika pokrajinskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije