Ex -Yu

Do kraja mjeseca u Srbiju stiže "Pancir-S"?

Do kraja mjeseca u Srbiju stiže "Pancir-S"?
Foto: MO Srbije | Do kraja mjeseca u Srbiju stiže "Pancir-S"?

MOSKVA - Rusija će do kraja ovog mjeseca isporučiti nekoliko jedinica kompleksa PVO "Pancir-S".

Ovo je internet portalu "Interfaks" prenio neimenovani navodno dobro obaviješten izvor iz vojnih struktura.

Ovaj izvor je 17.oktobra ove godine prenio da su dvije države potpisale kupoprodajni ugovor za nabavku sistema. Dva dana kasnije istu informaciju je potvrdio i ruski vice-premijer dr Jurij Borisov. Predsjednik Republike Srbije je 25.oktobra ove godine saopštio da se u kratkom vremenskom okviru očekuje nabavka sistema "Pancir-S".

Ruska Federacija ne očekuje raskid ovog ugovora usljed mogućih ekonomskih sankcija koje bi SAD mogle da uvedu ovoj državi, ističe Borisov i dodaje da je Srbija pouzdan partner.

Sistem 96K6 "Pancir S1" je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa namijenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada, u svim meteo uslovima bez obira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.

Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20km i visini 15km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrijebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije