Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Do kraja vijeka na Jadranu češće poplave, ali i požari

Do kraja vijeka na Jadranu češće poplave, ali i požari
Foto: N.N. | Do kraja vijeka na Jadranu češće poplave, ali i požari
Tanjug

SPLIT - Nivo Jadranskog mora mogao bi se do kraja ovog vijeka povećati i do jednog metra, što se može negativno odraziti na priobalna područja, istaknuto na tribini u Splitu s temom "Klimatske promjene: Šta se događa s Jadranskim morem?"

"Postoji procjena da bi se do 2100. mogao za pola metra do metra podići nivo mora u svijetu, a tako i Jadrana. Porast nivoa mora mogao bi ugroziti neka naselja. Zamislite u Splitu more više za metar ili pola metra", rekao je na tribini Ivica Vilibić, naučni savjetnik s Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Prema tim procjenama, u Splitu bi, na primjer, bile učestalije poplave Rive i Dioklecijanovih podruma. Uticaj klimatskih promjena, pojasnio je on, može se predviđati u decenijama, a u budućim decenijama udari talasa prouzrokovace veće štete, jer će se događati na višem nivou mora.

"Klimatske promjene će se razvijati na cijelom Sredozemlju, nivo mora će lagano ići gore pa će nevrijeme imati jači uticaj na obalu koja nije prilagođena tome i onda se dogadaju štete", kazao je Vilibić.

Ocijenio je pritom da su obale "preizgrađene". Smatra da bi procjene takvih klimatskih promjena mogle uticati na gradnju u priobalnim područjima pa će se ubuduće graditi "malo dalje od obale."

"Međutim, klimatske promjene mogle bi pozitivno uticati na turizam u Hrvatskoj jer će se zbog porasta temperature produžiti kupališna sezona", rekao je Vilibić.

Po njegovim riječima, zbog porasta temperature požari će biti učestaliji, posebno priobalnim područjima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije